23948sdkhjf

34 726 blev av med körkortet under 2015

Under 2015 fattade Transportstyrelsen beslut om totalt 34 726 körkortsåterkallelser. Det är en marginell ökning på 1,1 procent jämfört med året innan då 34 352 körkort återkallades.

Om en person inte kan antas svara upp mot de trafiksäkerhetskrav som ställs i landet, eller inte bedöms respektera det regelverk som omfattar trafiken har Transportstyrelsen ansvar för att pröva körkortsinnehavet. En sådan prövning kan resultera i att ingen åtgärd vidtas, att körkortsinnehavaren får en varning eller att körkortet återkallas. Under 2015 fattade Transportstyrelsen beslut om totalt 34 726 körkortsåterkallelser, vilket är en i princip oförändrad nivå jämfört med 2014.

– Vi ser ingen nämnvärd skillnad i antalet återkallelser på riksnivå jämfört med förra året, konstaterar Åsa Bergqvist, enhetschef på Transportstyrelsens körkortsavdelning. Jag bedömer att det är en siffra som ligger i linje med var vi bör ligga, även om en viss variation är naturlig.

Ett körkort kan återkallas av många olika skäl, så kallade återkallelsegrunder. De vanligaste återkallelsegrunderna är: Rattfylleri, Smitning, Flera mindre överträdelser, En väsentlig överträdelse, vanligen fortkörning, Opålitlighet i nykterhetshänseende, Allmän brottslighet, Medicinska skäl, Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov, Hinder fanns för utfärdande av körkort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094