23948sdkhjf

Bilföretaget som vill rädda världen med elbilen Uniti

En elbil designad efter vårt sätt att bete oss. Med en sådan kan vi rädda världen, menar det svenska bilföretaget Uniti som kommer till Umeå Tech Arena den 8 december.
Med Umeå Tech Arena vill Uminova Innovation skapa en inspirerande mötesplats för startups, investerare och it-människor. Under temat ”Doing Good” lyfter man denna gång anmärkningsvärda innovationer och idéer som bidrar till att lösa några av vår tids största problem.

Vårt ekologiska fotavtryck är till exempel på tok för stort. Om alla skulle bete sig som vi gör i Sverige skulle det behövas 4,2 planeter, enligt den uppskattning som Världsnaturfonden WWF nyligen gick ut med. Den största livsstilsomställningen måste ske i städerna och vi behöver nya tekniska hjälpmedel.

-Den traditionella bilen är inte anpassad efter våra liv, den är byggd för att rymma en stor förbränningsmotor. När vi kör våra vanliga sträckor, till jobbet eller till affären, så sitter vi en eller max två personer i bilen. Det är inte hållbart, säger Verena Kitowski som jobbar med marknadsföring på Uniti, ett svenskt startupbolag som har bestämt sig för att rädda världen.

Insikterna om våra beteendemönster, väl grundade i forskning vid Lunds universitet, banade vägen för den nya elbil som Uniti nu skapar. En futuristisk minibil för stadstrafik, byggd av återvinningsbara material och med en optisk instrumentbräda utan plastiga knappar eller ens en ratt.

-I stället har vi en joystick som vi intuitivt förstår oss på. Vi har testat den i en virtuell miljö. När vi hade sjuåringar på besök satte de sig i simulatorn och kunde köra direkt. Det var kul att se, säger Verena Kitowski.

2019 kommer vi att se de första Uniti-bilarna rulla ute på vägarna. Men redan nu, innan den första prototypen ens har blivit färdig, har produkten fått stor uppmärksamhet och mött mycket stöd och engagemang, berättar Verena Kitowski.

-När vi la upp vår senaste crowdfunding-kampanj nådde vi vår minimigräns på 36 timmar.

Men det här med att rädda världen… En skeptiker skulle kunna hävda att det är naivt. Verena Kitowski håller inte med.

-Nej, det är inte naivt. I bilindustrin går förändringen otroligt långsamt, men det behövs bara ett par radikala exempel för att inspirera fler. Det finns fler sådana industrier och de omvälvande förändringarna kan mycket väl drivas fram av små företag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063