23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna tillbakavisar MAF:s kritik

MAF ( Motorbranschens Arbetsgivareförbund) är kritiskt till den nya organisationen Verkstadsföretagarna. I ett inlägg har MAF haft synpunkter på informationen från Verkstadsföretagarna. Nu tillbakavisar Verkstadsföretagarna kritiken:

"När det gäller hängavtal är villkoren identiska - att MAF/Svenskt Näringsliv (SN) valt att subventionera omställningsförsäkringen för Svensk Näringslivs medlemmar är en sak, men det har ju inte med villkoren att göra utan mera med en illojal konkurrens. Man låter helt enkelt företagen inte kostnadsmässigt konkurrera på lika villkor. Man låter företag som väljer att stå utanför MAF/SN få en straffavgift på en försäkring som företagen tvingas att teckna när ett kollektivavtal/hängavtal tecknas - är det den fria konkurrens ni talar Er så varma för.

Ett företag som står utanför MAF kan välja att inte ha något avtal alls. Man kan välja ett hängavtal inom LO-området. Har man bara ett fåtal tjänstemän och vill avstå från ett tjänstemannaavtal går även det bra. Då kan man välja andra pensionsplaner, kanske bättre, för dessa via ett annat bolag än Collectum som ni också äger tillsammans med de fackliga organisationerna. Det finns alltså fler möjligheter än de som branschen vant sig vid. Man kanske vill teckna ett tjänstemannaavtal via fullmakt med Sinf – antingen via Unionen eller via Ledarna då går man in i TRS(Trygghetsstiftelsen), då man inte får vara med i det av er ägda TRR(Trygghetsrådet), vips så försvinner ”straffavgiften”. Det känns som det enda konkurrensmedlet ni har är den påtvingade subventionerade säranslutningsavgiften. Den som ni lägger på företag som inte är med hos er, men som kan undvikas genom detta arrangemang för tjänstemän.

Som ni förhoppningsvis känner till är branschen i ständig utveckling. ”Här kanske gårdagens mekaniker passar in eftersom de är dagens tekniker? De som utvecklar fordon och all teknik är tjänstemän (tekniker och ingenjörer)”. Jag är övertygad om att vårt upplägg för mindre och medelstora företag passar utmärkt. Man slipper monopolet och får större frihet att själv välja det alternativ som passar bäst. Vi har därför valt en samarbetsparter/arbetsgivarorganisation som kan juridik, arbetsrätt och kollektivavtal och som är vana att arbeta med service till de mindre och medelstora företagen."

Bo Ericsson

Verkstadsföretagarna/SFVF

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078