23948sdkhjf

SFVF vill införa Branschgodkänd Bilförsäljare

– När jag som ledamot i Allmänna reklamationsnämnden, ARN, läser ärenden som kommer in, blir jag gång på gång upprörd över hur vissa i bilbranschen vilseleder bilköpare. Jag är inne på mitt 18 år som ledamot och ser ingen förbättring, säger Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF).

I höstas kallade Konsumentverket till möte för att diskutera hur branschen ska göra rätt från början. Konsumentrapporten, som släpptes 2016, visar på problem i bilbranschen. Av alla inkommande ärenden i ARN handlar cirka 70 procent om köp av bilar, och då företrädesvis begagnade bilar.

-Vi som branschföreträdare arbetar nu fram en ny branschstandard (Godkänd Bilverkstad) tillsammans med Motormännen, MRF och Konsumentverket för att höja statusen och kvalitén på bilverkstäder. Konsumentminister Per Bolund förväntar sig att vi i bilbranschen säkerställer att verkstadskunden får det han/hon har beställt. Samtidigt som detta arbete pågår kan jag och vår jurist Ulf Stefansson konstatera att verkstäderna inte är bilbranschens största problem.

Det pågår en teknisk utveckling av aldrig skådat slag! Detta medför att bilköparen inte hinner med att ta till sig alla nya finesser som bilen har. Hur många läser instruktionsboken från A till Ö?

Bilköparen besöker oftast verkstaden för att få reda på om det är något fel på bilen och vad det kostar för att åtgärda felet. Därefter tar bilägaren ofta kontakt med säljaren för att hävda att det är ett ursprungligt fel enligt Konsumentköplagen.

– Det är vanligt att vi som ledamöter i ARN ser anmälningar som rör samma bilförsäljningsföretag återkommer gång på gång. Nu är det dags att förändra och förbättra för bilköparen. Så här kan det inte fortsätta längre, säger Ulf Stefansson, jurist på SFVF.

SFVF föreslår att Branschgodkänd Bilförsäljare (BGB) införs för att säkerställa att bilköparen får rätt information vid rätt tillfälle och kan känna trygghet i sin bilaffär.

– SFVF kommer att bjuda in Konsumentverket, Motormännen, BIL Sweden, MRF, Allmänna reklamationsnämnden, Motorförarnas Helnykterhetsförbund och Villaägarnas Riksförbund, för att diskutera BGB, säger Bo Ericsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064