23948sdkhjf

Gränspolisen slog till mot svartarbete på bilvårdsfirma

Gränspolisen har slagit till mot en bilvårdsfirma i Västsverige. Ägaren låter svartjobbare arbeta under svåra förhållanden, har en tidigare anställd hävdat i ett reportage från SVT Nyheter Väst.

Nu har både Arbetsmiljöverket och gränspolisen kontrollerat den aktuella firman. Det allvarligaste var att där fanns ett loft där personer uppehåller sig, både arbetar och sover, och där var inte säkert att vistas, säger Maria Höcke, inspektör på Arbetsmiljöverket region Väst till SVT Nyheter.

Företaget fick förbud att använda loftet innan bristerna åtgärdats. Man använde också en billyft som inte var besiktigad. Även för den blev det förbud med hot om vite.

Vid tillfället för kontrollen fanns det en person på arbetsplatsen som saknade arbetstillstånd och som alltså arbetade svart. Både den personen och arbetsgivaren misstänks nu för brott. Ägaren hävdade att personen var en praktikant, något polisen inte tror på, skriver SVT Nyheter. Arbetsgivaren riskerar nu böter och den som arbetade illegalt var asylsökande och har också följder att vänta.

Hittills i år har man alltså gjort närmare 200 kontroller bara i Västsverige. Bilvårdsbranschen är i fokus och en stor del av arbetsplatskontrollerna görs just på den typen av firmor.

-För snart ett år sedan påbörjades ett arbete för att få bort den här formen av svartarbete, säger Bo Ericsson vd på Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Vi har sedan dess en kontinuerlig dialog med nationella samordnaren på Skatteverket och har gjort anmälningar mot företag som vi fått information om svartarbete. I det arbetet har även bilvårdsföretag, verkstäder, däckverkstäder varit oss behjälpliga.

-Det är olyckligt när en bilvårdskedja blir ”uthängd” för att man tyvärr har fått in en ”katt bland hermelinerna”, speciellt när det är en kedja som arbetar hårt för att säkerställa att allt arbete ska vara vitt, säger Ericsson. Rekondföretagen håller tillsammans med SFVF nu på att ta fram en branschstandard som kommer bli tvingande, där ingår även tredjeparts revision. På så sätt kommer vi för första gången i historien  att aktivt arbeta för att eliminera svartjobben. Nästa steg kan vara att informera och följa upp kunder som använder sig av företag som använder svart arbetskraft för att sänka sina kostnader. Det blir ingen sund konkurrens och det är bekymmersamt, avslutar Bo Ericsson. bilvårds

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125