23948sdkhjf

Bredband en livsnödvändighet för bilverkstäder på landsbygden

Bilverkstadsorganisationen SFVF ställer sig bakom den kritik som Riksrevisionen riktar mot regeringens oförmåga att infria det bredbanspolitiska målet om ett bredband i världsklass för alla hushåll och företag i landet.

SFVF, Sveriges Fordonsverkstäders Förening, välkomnar därför Post- och telestyrelsens, PTS, uppdrag att ta fram förslag på hur stödet till bredbandsutbyggnad ska bli mer effektiva.

Det är ett arbete som bör påskyndas av bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) så att målet om att hela Sverige ska ha tillgång till snabbt bredband 2025, menar SFVF. Annars kommer ännu fler bilverkstäder att slås ut när de inte kan möta upp tekniska krav på grund av bristande infrastruktur. 

Det är något som SFVF påpekat tidigare i debatten om bilverkstadsdöden. På drygt tio år har 1600 bilverkstäder, företrädesvis på landsbygden slagit igen.

-Anledningen till bilverkstadsdöden är enligt Bo Ericsson, branschdirektör SFVF, i första hand sviktande kundunderlag och i andra hand rätten till teknisk information och tillgången till fordonets mjukvara i realtid – bilens digitala innehåll. Men även investeringskrav i teknik, miljö och kompetens, samt bristande infrastruktur – som just bredband – är andra viktiga orsaker. 

– Viktig samhällsservice som bilverkstäder på lands- och framför allt glesbygd hotas när de inte kan få internetuppkoppling snabb nog för att kunna hantera bilarnas allt större digitala innehåll.

– Bredband är idag att betrakta som en grundförutsättning för att kunna genomföra en fackmässig bilreparation, en reparation som är trafiksäker och som inte har någon negativ inverkan på miljön. Om hela Sverige ska krävs även tillväxtdrivande mobilitet och en grundförutsättning för den är att den livsnödvändiga bilen kan hållas rullande,, säger Bo Ericsson, branschdirektör SFVF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079