23948sdkhjf

MRF vill få stopp på olaglig försäljning av farlig AC-gas

Efter flera års hårt påtryckningsarbete från MRFs sida har MSB agerat för att försöka stoppa olaglig försäljning och distribution av ej tillåten AC-gas, ”fulgas”.

Nu har MSB meddelat MRF att Kemikalieinspektionen har planerat att utföra en inspektion av de företag som säljer gasol att användas till bilens AC. KEMI ska kontrollera att företagen följer CLP-förordningen, klassificering, märkning och förpackning av kemikalier samt har säkerhetsdatablad kopplade till de produkterna som de säljer.

– Att försäljningen av gasol, som kan användas som köldbärare i stället för den originalmonterade gasen, kunnat pågå år efter år utan att någon myndighet ansett sig behöva agera är för oss en gåta. Under de senaste åren har MRF gång på gång påtalat för berörda myndigheter och kommunala förvaltningar med tillsynsansvar den olagliga hantering som sker, berättar Joachim Due-Boje på MRFs bilverkstadssektion.

Han berättar vidare att räddningstjänsten har genomfört kontroll av ett av dessa e-handelsföretag som säljer förbjuden AC-gas direkt till konsument, gör-det-självare. Kontrollen visar dels att företaget sannolikt saknar erforderliga tillstånd – och därmed rutiner – för hantering av farligt gods på den uppgivna adressen, dels att de kategoriskt felmärker försändelser som distribueras via välkända logistikföretag.

– Dessutom låter de parfymera gasflaskornas innehåll med tallbarrsdoft. De gör sig skyldiga till brott på alla punkter, menar Jocke Due-Boje.

Han berättar att hanteringen av brandfarlig gas och växthuspåverkande AC-gas omgärdas av ett regelverk, samt att både byten av gas och reparation av AC ska ske hos certifierade verkstäder med certifierad personal.

– Det är både farligt och otillåtet för privatpersoner att hantera fluorerande gaser, utan det ska ske fackmässigt hos en godkänd verkstad, avslutar Jocke Due-Boje.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064