23948sdkhjf

Ministern fick en lektion i Godkänd Bilverkstad

Ett tv-reportage för några år sedan om fusk på bilverkstäder fick finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund att ställa krav på branschen om bättre kvalitet på service och reparationer. Snart lanseras Godkänd Bilverkstad (GBV) och på inbjudan av SFVF (Sveriges Fordonsverkstäders Förening) har ministern nu fått en inblick i GBV och hur det fungerar på en verkstad.

Nu har ministern besökt en verkstad, Upplands Motor i Sollentuna, för att skaffa sig en djupare inblick i arbetet på en fordonsverkstad samt få information om branschens tekniska utveckling och vad denna har för påverkan på konsumenten.

Bo Ericsson, vd, och Ulf Stefansson, jurist, båda på SFVF, gav ministern en bred genomgång av både branschens tekniska utveckling och påverkan på konsumenten, den internationella branschstandarden (Eurogarant) för skadeverkstäder och GBV.

-Godkänd Bilverkstad är den största och mest genomgripande förändring och förbättring som bilbranschen någonsin upplevt, sade Bo Ericsson.

GBV kommer att säkerställa den kvalitet som bilägaren har rätt att kräva av en fordonsverkstad. Alla SFVF:s personbilsverkstäder kommer att anslutas till GBV, där regelbundna kvalitetskontroller kommer att ske både internt och externt av välrenommerade företag som utför tredjepartskontroller.

-GBV består till cirka 60 procent av tvingande lagstiftning och resterande del är rutiner som i olika sammanhang skyddar både bilägaren och verkstaden, sade Ericsson.

Därefter följde studiebesök i verkstaden på Upplands Motor uner ledning av företagets ägare Anders Lindström samt vd Kent Jonsson.

Ministern var mycket nöjd med besöket, antecknade flitigt och framhöll vikten av att konsumenten/bilägaren får relevant information om hur de verkstäder som blir medlemmar i GBV sköter sig.

Bildtext: Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, i mitten, i verkstadssamtal med Kent Jonsson, vd Upplands Motor och Bo Ericsson, vd SFVF.

Olle Holm

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109