23948sdkhjf

SFVF varnar för köp av vattenskadade bilar från USA

Stormen Sandy förstörde cirka 250 000 fordon och Stormen Katrina cirka 200 000, enligt uppskattningar. Stormen Harvey förstörde upp till 500 000 bilar i Houston. Det kan vara upp mot det dubbla när alla bilhandlares bilar räknas in också. En första tidig analys visar att kostnaden är 2,7 miljarder dollar till 4,9 miljarder dollar för bilskador i kölvattnet, enligt Jonathan Smoke, chefekonom på Cox Automotive.

SFVF som har 8 ledamöter i Allmänna reklamationsnämnden och två ledamöter i Försäkringsnämnden vet vilka konsekvenser det här sannolikt kommer få. Dessa bilar som idag står på flera meter djup kommer lösas in av försäkringsbolagen i USA. Därefter säljs de som reservdelar i USA eftersom det är förbjudet att sälja dem som bil I USA. Därefter köper oseriösa företag upp dem och exporterar dem till Europa. -Avslutningsvis hamnar de i Sverige där okunniga bilköpare tror att de gör ett kap när de köper bilen till ett lågt pris, säger Bo Ericsson vd för SFVF.

SFVFs jurist Ulf Stefansson rekommenderar bilköpare att köpa en Carfax rapport för att göra ett tryggt bilköp. Där framgår det om bilen har varit inlösta av ett försäkringsbolag I USA. Att kontrollera serviceboken är också ett bra tips. SFVFs kommande digitala servicebok försvårar också eftersom det är svenska verkstäder som har tillgång och lägger in bilägarens uppgifter.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078