23948sdkhjf

Ny lobbykampanj för allbilverkstädernas rättigheter

”Direct Access, Driving Progress”, är temat för en ny EU-kampanj för den fristående eftermarknadens rättigheter avseende bilens digitala innehåll.

Bakom kampanjen  – som vänder sig till EU-parlamentariker och myndigheter som bereder EU-förordningar och andra regelverk inom den Europeiska Unionen – står den europeiska eftermarknadsorganisationen FIGIEFA, med Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, som svensk medlem.

– Vi är på väg mot en situation som mest kan liknas med nu eller aldrig, så allvarsamt är läget för den fria eftermarknaden och de små bilverkstäderna om vi får ett ogenomtänkt EU-beslut som ger fordonstillverkarna exklusiv rätt till bilens digitala innehåll. Tillgång till bilens digitala innehåll i realtid är ett måste för att kunna utföra en fackmässig reparation, förklarar Christer Liljenberg, ordförande för SBF och vice ordförande för FIGIEFA.

Framför allt är det små bilverkstäder, såväl märkesauktoriserade som allbil, på landsbygden som riskerar att drabbas av denna konkurrensbegränsning som kan bli resultatet av ogenomtänkta EU-beslut, enligt Liljenberg. Det innebär risk för försämrad tillväxtdrivande mobilitet, samtidigt som arbetstillfällen vid, totalt, 500 000 europeiska småföretag, SME, inom motorbranschen hotas, enligt FIGIEFA.

– Vi riskerar en bilverkstadsdöd utan motsvarighet på de lands- och glesbygdsboendes bekostnad, menar Christer Liljenberg.

Därför ställer sig SBF bakom det europeiska kampanjinitiativet ”Direct Access, Driving Progress”, i syftet att påverka lagstiftande politiker i riksdag och EU-parlament samt de myndigheter som bereder EU-lagstiftning inom området. Målet för kampanjen är ett regelverk som fortsatt ger fristående aktörer inom bileftermarknaden direkttillgång till fordonsrelaterad data i realtidsformat.

– Vi har en bra dialog med svenska EU-parlamentariker, även om de förstår problemen för den svenska landsbygden innebär det inte att de per automatik ställer sig bakom en EU-förordning i EU-parlamentet som värnar alla verkstäders rätt till att kunna tillgå bilens hela digitala innehåll i realtid, avslutar Christer Liljenberg, SBF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078