23948sdkhjf

Sveriges Fordonsverkstäders Förening på plats i Mölndals programråd

Som enda bilbranschorganisation ingår SFVF/Verkstadsföretagarna i nationella programrådet fr o m i år till 2019. För varje yrkesprogram i gymnasieskolan finns ett nationellt programråd. Programråden stärker samarbetet mellan gymnasieskolan och arbetslivet, för att yrkesutbildningarna bättre ska motsvarar näringslivets behov.

Det är oerhört viktigt att vi från branschen ställer upp i programråd oavsett om dom är nationella eller lokala säger Bo Ericsson vd för SFVF. Vår roll är att ge råd och stöd i många olika frågor som rör yrkesutbildning och berätta om branschens behov. Det handlar om alltifrån analyser av utbildningen utifrån arbetsmarknadens behov till mer konkreta uppgifter som till exempel innehåll i yrkesutbildningen eller utformning av stöd till handledare.

 -I Mölndal är engagemanget väldigt stort berätta Ericsson. På mötet kom kommunalpolitiker, studie och yrkesvägledare, lärare, rektorer, branschen mfl. Frågor som diskuterades var lärarens roll, validering, vuxenutbilding, el & hybridutbildning och APL samt mycket mer. Samtidigt är det skönt att se staistiken från Skolverket att fler söker till yrkesprogrammen.

-Vuxenutbildning är på 18 månader och utgångspunkten är gymnasieskolans 2 500 poäng som ”prutas ner” till 1 400 poäng. Stenungsunds kommun har också vuxenutbildning sedan en tid tillbaka. Vuxenutbildningen har stort fokus på det tekniska och gymnasieskolan styr över utbildningens utformning själva och det gillar jag, avslutar Bo Ericsson

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062