23948sdkhjf

VW ska elektrifiera med Roadmap E

Volkswagen-koncernen lanserar det mest omfattande elektrifieringsinitiativet inom den globala fordonsindustrin med ”Roadmap E”: Volkswagen kommer senast år 2030 att ha en helt elektrifierad modellportfölj. Det innebär att det då kommer att finnas minst en elektrifierad version av var och en av de omkring 300 modellerna från alla märken på alla marknader. Volkswagen-koncernen blir härmed den första stora fordonstillverkare som satt ett datum för elektrifiering av hela modellportföljen.

Koncernen behöver årligen mer än 150 gigawattimmar batterikapacitet till år 2025 enbart för den egna parken av eldrivna fordon. Detta motsvarar minst fyra jättefabriker (så kallade Gigafactories) för battericeller. För att möta denna efterfrågan har bolaget lagt ut en anbudsförfrågan på över 50 miljarder euro – en av de största upphandlingsvolymerna i branschens historia.


– Vi har förstått och vi kommer att leverera. Det här är inte någon vag avsiktsförklaring. Det är ett frivilligt åtagande som från och med idag blir måttstocken för hur vi mäter vår prestation. Omvandlingen i vår bransch går inte att stoppa. Och vi kommer att leda den, sade Matthias Müller, Volkswagen-koncernens vd, vid koncernens pressevent Group Media Night inför Frankfurtsalongen ..

Volkswagen-koncernen har redan etablerat e-mobilitet som ett huvudfokusområde i framtidsprogrammet "TOGETHER – Strategy 2025" som presenterades i juni 2016. Målet är att bli världsledande inom e-mobilitet senast år 2025. Bolaget räknar med att omkring ett av fyra nya fordon från koncernen – upp till tre miljoner fordon per år – kan vara rent batteridrivna år 2025, beroende på hur marknaden utvecklas.

Vid årets IAA lanserar nu Volkswagen-koncernen nästa steg: "Roadmap E", som kommer att ge en extra boost till produktplaneringen för att påskynda elektrifieringen av koncernens breda fordonsportfölj. Koncernens varumärken kommer att ta fram totalt 80 nya elektrifierade modeller till kunderna senast år 2025, inklusive cirka 50 helt batteridrivna fordon och 30 laddhybrider.

Denna siffra ökar sedan stegvis över de följande åren tills det finns minst en elektrifierad version av var och en av koncernens omkring 300 modeller över alla fordonsklasser över hela världen senast år 2030, i linje med koncernens åtagande.
– "Roadmap E" innebär ett nytt kapitel i koncernens historia, där vi förbereder e-mobilitetens slutgiltiga genombrott. Sedan är det upp till kunderna att bestämma hur snabbt den får utbredd acceptans, förklarade Müller.



"Roadmap E" är också kopplad till en ökning av investeringarna i e-mobilitet. Fram till år 2030 kommer koncernen att öronmärka över 20 miljarder euro för direktinvesteringar i industrialiseringen av e-mobilitet: nya fordon baserade på två helt nya e-plattformar, uppgradering av anläggningar och utbildning av arbetskraft, laddningsinfrastruktur, handel och försäljning och sist men inte minst, inom batteriteknik och produktion.

Volkswagen-koncernen hanterar frågan om batteriteknik med en flerstegsstrategi på medellång och lång sikt – och börjar med en sammanslagning av koncernövergripande utveckling, upphandling och kvalitetssäkring av alla battericeller och moduler i ett "Center of Excellence" i Salzgitter. Märket Volkswagen sätter också upp sin första pilotlinje där, för att samla know-how inom produktion. Senast år 2025 kommer koncernen att behöva över 150 gigawattimmar litiumjonbatteri-kapacitet årligen, enbart för den egna fordonsparken.

För att möta detta enorma behov har en anbudsprocess inletts avseende långsiktiga strategiska partnerskap för Kina, Europa och Nordamerika. Upphandlingsprojektet är ett av de största i bilindustrins historia, med en total ordervolym på över 50 miljarder euro, enbart för koncernens framtida volymfordon baserade på Modular Electrification Toolkit. Detta kommer att uppfylla koncernens behov inför första vågen e-mobilitet.

För framtiden satsar Volkswagen redan nu på nästa generation: solid state-batterier. Koncernen planerar att ta denna framtidsteknik till marknaden med samarbetspartners.
– För oss är omvandlingen av transporter och energiövergången oskiljaktiga. Avgörande för framgång är att det skapas omfattande laddningsinfrastruktur snabbt – i städer och efter motorvägar. Mycket mer måste göras, i Europa, och inte minst i bilbranschens fäste Tyskland. Först då kommer kundernas förtroende att öka. Och först då kommer elbilarna ut ur nischen – och kan uppnå relevanta marknadsandelar under de kommande åren. Jag är övertygad om att detta kommer att lyckas om politiker, energibranschen och biltillverkarna samarbetar, betonade Müller.



Tillkännagivandet av det accelererade elektrifieringsinitiativet understryker Volkswagen-koncernens åtagande för en smidig systemövergång, med den moderna förbränningsmotorn som en oumbärlig bro till en utsläppsfri tid.
– Vi kommer nu att kunna erbjuda hela spektret drivlinor – från konventionella till helelektriska – för att möjliggöra hållbar och överkomlig mobilitet för många. Detta är inte ett tecken på godtycklighet, utan en fråga om sunt förnuft, säger Müller.

Oberoende studier visar att Volkswagen-koncernens nuvarande generation förbränningsmotorer är bland de renaste och mest effektiva i branschen. De senaste Euro 6-dieselmotorerna presterar över genomsnittet i den nya WLTP-cykeln under verkliga förhållanden. Och Volkswagen-koncernen fortsätter att investera i ständiga förbättringar av konventionella drivlinor under de kommande åren.

Exempelvis kommer en SCR-katalysator att vara standard i varje ny dieselmotor som tillverkas av koncernen framöver. Alla nya bensinmotorer kommer att utrustas med partikelfilter. Nästa generation motorer från och med 2019 förväntas ge ytterligare signifikanta förbättringar av förbrukning och utsläpp.

Dessutom arbetar koncernen med syntetiska bränslen från förnybara energikällor, som skulle kunna göra förbränningsmotorerna koldioxidneutrala. Koncernen utökar avsevärt utbudet av biogasfordon, och med Audi i spetsen utvecklas också bränslecellstekniken mot marknadsmognad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063