23948sdkhjf

Vattensjuka USA-bilar snart hos en säljare nära dig

Nu börjar varningar utfärdas i USA av bland andra konsumentorganisationen AAA Mid Atlantic och National Insurance Crime Bureau, USA:s motsvarighet till Larmtjänst. Det konstateras att så många som en miljon fordon kan ha skadats av orkanerna Harvey och Irma som slog till mot Texas, Louisiana och Florida nyligen.

– Många av dessa fordon kan snart hamna till försäljning i andra delar av landet och i andra länder, berättar Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF.

Även New Automobile Dealers Association utfärdar en uppmaning att återförsäljare ska se upp för översvämningsskadade bilar på auktion, enligt tidningen Washington Post.

SFVF varnar nu också medlemmar i föreningen som också säljer bilar att vara observanta.

– Men det är köparna som verkligen behöver vara observanta. Som köpare förlorar du inte bara pengar på att köpa en defekt bil. Att köra en bil som har korroderade bromsar, rostiga styrsystem, rostiga balkar och elektroniska system som har mängder av krypströmmar kan kosta dig livet. Även andra material än metaller, såsom plaster eller keramer, kan teoretiskt sett också korrodera. Det här kan få en negativ påverkan på vår Nollvision, säger Bo Ericsson.

De skadade fordonen förväntas, enligt AAA, börja nå marknaden i USA inom två månader, om inte tidigare. Det här är de bilar som visats i tv, de som stod på parkeringar, hos bilhandlare och i olika försänkningar på vägarna. De som stått i högvatten kan ha infekterats med insekter, reptiler och råttor och förorenats med giftiga kemikalier och till och med avloppsvatten.

Dessa bilar säljs av försäkringsbolagen i USA som reservdelar, eftersom de inte får säljas som en bil enligt amerikans lag. Dessa bilar/reservdelar köps upp av skrupelfria köpare och exporteras till Europa.

– Här torkas bilarna noggrant, skuras och försätts med fräsch lukt. Det här fenomenet har jag tyvärr varit med om flera gånger. I mitt jobb som ledamot i Allmänna reklamationsnämnden och i Försäkringsnämnden såg vi konsekvenserna av Sandy och Katarina. Denna gång befarar jag att det blir mer än dubbelt värre än Sandy och Katarina tillsammans och därför känner vi ett ansvar och vill varna för dessa bilar, säger Bo Ericsson.

SFVF lanserar under vecka 38 en extratjänst till den digitala serviceboken där en bilköpare kan köpa information om bilen är inlöst i USA.

Söktjänsten www.digitalservicebok.se avslöjar om ett fordon har varit involverat i en översvämning, stor krasch, brand eller bedrägeri med mätarställningen. Här framkommer om bilen är skrotad och såld igen på följande sätt:

Damage type: Junk And Salvage-Disposition: TO BE DETERMINED

– Bilarna kommer att dyka upp på auktioner inom kort, du behöver bara höja din hand för att lägga ett bud. Vi vill helst se att försäkringsbolagen inte säljer dessa bilar. De borde skrotas omedelbart och inte säljas vidare, säger Bo Ericsson.

Bifogade filer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125