23948sdkhjf

Kung Carl XVI Gustaf ska testa autonom körning

Utvecklingen mot autonomt fungerande transportsystem går rasande fort. Liv kan räddas i trafiken, städer byggas om och parkeringsytor försvinna – bara samspelet i trafiken fungerar väl. På testbanan Astazero utanför Borås ska kung Carl XVI Gustaf, få bevittna hur nya lösningar prövas och utvärderas noga i trygg miljö som liknar verklig trafik.

Besöket och demonstrationerna är en 70-årspresent från Chalmers till kung Carl XVI Gustaf, och arrangeras av Chalmers och Astazero. Volvo-koncernen, mjukvaruföretaget Sentient och Rise medverkar.

Testbädden Astazero har på tre år kommit att bli ett nav för inte bara test av fordons aktiva säkerhetssystem utan praktisk forskning kring hela samhällets nya trafikutmaningar, och utveckling av framtidens digitala säkerhetssystem, till exempel med hjälp av 5G.

Astazero samlar världseliten inom aktiv säkerhet och automatiserade fordon och är helt oberoende genom att bolaget ägs av Chalmers och Rise, Research Institutes of Sweden. Ägarna och dotterbolaget har i tätt samarbete med industrin lyckats attrahera verksamhet och aktörer i den absoluta spjutspetsen i omställningen till ett autonomt fungerande transportsystem, som ju berör oss alla. Sverige ligger alltså i framkant inom området.

Demonstrationerna  kommer att visa hur lastbilar i stadstrafik själva kan undvika kollision med framförvarande fordon, och skulle kunna agera för att rädda cyklister som dyker upp i döda vinkeln. Man visar hur personbilar i hög fart automatiskt kan utföra avancerade manövrar och häva sladdar. Fjärrstyrning och robotstyrning av fordon i låg hastighet visas också.

Foto: Peter Knutson/Kungahuset.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094