23948sdkhjf

Bosch och Nikola utvecklar framtidens elektriska lastbilar

Lösningarna för elektrifiering av fordon blir allt fler och snart kommer de första kommersiella el-lastbilarna att rulla på vägarna. Nikola One och Two, från Nikola Motor Company, är två exempel på elektriska vätgasdrivna lastbilar med nollutsläpp, som klarar av de långa distanserna lastbilstransporter ofta kräver. Lastbilsserien är resultatet av ett samarbete mellan Bosch och Nikola Motor Company.   

El-lastbilar är snart en självklar syn i trafiken och Boschs elektroniska drivlina, som kombinerar motor, kraftelektronik och växellåda i en enhet, är en väsentlig del i utvecklingen av dessa. Tillsammans med Nikola Motor Company är Bosch nu med och skapar framtidens elektriska lastbil. I Nikolas el-lastbilar One och Two kommer Boschs e-axel sammankopplas med bränslecellsteknik, för att ge lastbilarna räckvidden som krävs för att klara långa transporter.

- Bosch är en inkubator för elektromobilitetslösningar. Oavsett om det handlar om en start-up eller etablerad fordonstillverkare bidrar Bosch med påskyndad utveckling, säger Dr. Markus Heyn, ledamot i Boschs styrelse med ansvar för avdelningen Commercial Vehicle Organization.

Lastbilarna har ett vridmoment på över 2 700 newtonmeter och 1 000 hästkrafter – nästan dubbelt så många som dagens lastbilar. Bosch och Nikola kommer även gemensamt att utveckla det övergripande drivsystemet för lastbilsserien, med planerad produktion 2021.   

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062