23948sdkhjf

Audi Motorsport satsar på eldrivna Formel E

Audis första helt eldrivna racingbil är nu klar för racingdebut.  Audi e-tron FE04 är ett tecken på märkets pågående transformation genom att köra eldrivet även på racerbanan. Formel E-bilen är först ut i offensiven som inleds med suven Audi e-tron under 2018. Redan innan 2025 räknar Audi med att ha mer än 20 eldrivna bilar på marknaden.

- Som första tyska tillverkare satsar vi nu, efter nästan 40 års framgångar på högsta nivå inom motorsporten, på Formel E för att kunna testa och utveckla ny teknik för serieproduktion, säger Peter Mertens, utvecklingschef för Audi. Efter quattro, TFSI, TDI, hybriddrift och många andra innovationer, är vår första formelbil också först ut i vår produktoffensiv av eldrivna bilar som vi inleder med Audi e-tron under 2018.

Reglementet i Formel E ger teamen och tillverkaren tillåtelse att utveckla drivlinan som består av motor, transmission, delar av hjulupphängnigen och tillhörande mjukvara. I Audi e-tron FE04 har Audis ingenjörer fokuserat på att göra motorn och transmissionen ännu mer effektiv med högre verkningsgrad. Team Abt Sport ABT Schaeffler kommer därför att köra med en endast en växel under säsongen 2017/2018.

- Tillsammans med vår teknikpartner Schaeffler har vi utvecklat en helt ny drivlina, säger Dieter Gass, chef för Audi Motorsport. Bilen låter också annorlunda eftersom vi väljer nya vägar rent tekniskt.

Den nya designen i vitt, metallicgrönt och svart skiljer Audi e-tron FE04 från bilen som Lucas di Grassi vann Formel E- mästerskapet med i juli. Som titelförsvarare startar den 33-årige brasilianaren för första gången karriären med startposition 1.

Teamkollegan Daniel Abt (24) har signerats till fabriksförare och kommer att köra bil nr 66. Tillsammans har de båda förarna tagit hem 24 pallplatser och sex segrar under de 33 racen i den treåriga serien. Allan McNish, som bl.a. vunnit Le Mans tre gånger för Audis räkning, är ny teamchef för Team Audi Sport ABT Schaeffler, efter att ha stöttat teamet redan under den gångna säsongen.

Audi e-tron FE04 gör racedebut i samband med säsongstarten i Hongkong den 2:a december.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063