23948sdkhjf

Allt fler använder mobilen när de kör

Nio av tio förare anser att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. Trots det är det allt fler som använder mobilen när de sitter bakom ratten. Samtidigt är det färre som menar att lagstiftning skulle få dem att ändra beteende. Den motsägelsefulla utvecklingen framgår av två enkäter som Bilprovningen genomfört på sin webbplats med tre års mellanrum.

En aktuell och omdiskuterad fråga är om Sverige ska införa lagstiftning mot i syfte att minska mobilanvändning i samband med körning. För att ta pulsen på förare och deras inställning i frågan genomförde Bilprovningen en enkät på sin webbplats redan 2013. Nu har enkäten genomförts på nytt för att följa upp den förra och resultatet är oroande. Sammanlagt svarade drygt 2 000 personer.

I den senaste enkäten anser 94 procent av respondenterna att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. 2013 var motsvarande siffra 77 procent. Trots ökningen är det allt fler som använder mobilen när de sitter bakom ratten. Det är också fler förare som uppger sig ha varit nära en olycka på grund av mobilen. I den senaste enkäten ligger andelen på 23 procent jämfört med 18 procent i den förra.

Bland förarna är det allra vanligaste att ägna sig åt sms när de kör. Så många som 70 procent uppger att de läser, besvarar eller skickar sms i samband med bilkörning. 2013 var andelen 24 procent. Det är en ökning med 190 procent! 

  • Andelen förare som fotograferar eller spelar in film med mobilen när de sitter bakom ratten har mer än fördubblats på tre år. Den har gått från 17 till 40 procent.
  • Att läsa, besvara och publicera inlägg i sociala medier är också vanligt. Det gör tre av tio förare.
  • Var fjärde förare ägnar sig åt e-post. Förut var det var femte.
  • Ytterligare en distraktion är mobilspel som exempelvis Pokémon Go, Wordfeud eller Candy Crush – något som 20 procent av förarna gör under bilfärd.
  • Andelen förare som talar i telefon medan de kör, men sällan eller aldrig använder Bluetooth, handsfree eller liknande är oförändrad och uppgår 40 procent.

Det är allt fler som anser att det borde finnas en lagstiftning mot mobilanvändning i samband med bilkörning. Andelen har ökat med 15 procentenheter till 79 procent.

Samtidigt är det färre nu, 41 mot 49 procent för tre år sedan, som menar att lagstiftning skulle få dem att inte använda mobilen under tiden som de kör.

- Enkäten visar att alla inte kommer att låta sig påverkas av lagstiftning när det gäller mobilanvändning vid bilkörning. Lösningar som minskar behovet av att använda själva mobilen är därför viktiga som ett komplement, exempelvis tillgång till GPS-navigering och handsfree med röststyrning som gör att föraren hela tiden kan fokusera på trafiken, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063