En Inspirationsdag med framtiden i fokus

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Svarta listan, rekrytering, självkörande bilar, stopp för svartjobb, GBV, hot i framtiden, prisutdelningar och mycket mer togs upp på Inspirationsdagen 2017. Det var i år fjärde året i rad som Motormagasinet och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) arrangerade Inspirationsdagen 100% Verkstad. I år hade över 300 besökare tagit sig till Solvalla för att delta i Inspirationsdagen tillsammans med en rad föredragshållare och ett 20-tal branschutställare.

 

Förra året blev det stor uppmärksamhet när Britta Ahnmé Kågerman, ordförande och chef för Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) tog till kraftuttryck för att få verkstäderna att svara till ARN när de blivit anmälda. I år tog ARN-chefen det lite lugnare men betonade ändå vikten av att höra av sig. Det är många anmälningar som kommer in till nämnden, i fjol 2 369 varav 308 gällde reparation av fordon. Britta Ahnmé Kågerman hade tre råd till verkstäderna: Skriv upp mätarställning på den bil företaget tar emot. Dokumentera vad som sagts vid kontakter med kunden och de som kunden eventuellt hänvisar till. Svara om företaget får en begäran om svar från ARN. Annars kan man hamna på Råd & Röns svarta lista.

 

Rekrytering är ju ett stort problem i branschen och Benny Wallin från Verkstadsföretagarna belyste problemen men kunde också berätta om allt som görs bland annat i samarbete med Skolverket för att få fler ungdomar att satsa på branschen. Ökad samverkan mellan verkstad och skola kan ge positiv effekt och Benny Wallin uppmanade både företag och skolor att besöka varandra för att lära sig mer om hur verksamheter fungerar. Mycket är på gång när det gäller att få fart på rekryteringen, kunde Benny Wallin berätta.

 

Sverige ligger i framkant när det gäller utvecklingen av självkörande fordon och inom kort drar ju ett av världen största projekt igång i Göteborg där familjer får tillgång till självkörande Volvo-bilar. Men självkörande är ju så mycket mer än Volvo och många olika svenska företag arbetar inom området, berättade Jan Hellåker, programansvarig för Drive Sweden. Självkörande bilar kopplas allt mer till att dela bil med andra och Hellåker tog upp Volvo Cars senaste kampanj för att abonnera på bilen. För deltagarna på Inspirationsdagen var den viktigaste frågan i det här sammanhanget om servicehoven kommer att minska med alla nya bilföreteelser. Hellåker lugnade dock åhörarna med att servicehoven tvärtom väntas öka i framtiden. Inte minst för att bilarna kommer att slitas mer när de blir flera olika förare som använder fordonet. Redan nu finns det tex biltillverkare som börjat ta fram tex bilklädslar som ska hålla för mer slitage, allt i enlighet med den framtiden bilmiljön.

 

Personalliggare för verkstäder har diskuterat en längre tid och nu ser det ut att vara på gång. Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket fanns på plats på Inspirationsdagen och kunde berätta att den 1 januari 2019 kan vi räkna med att det kommer att krävas personalliggare inom ”fordonsserviceverksamhet,” tolkat som underhåll och reparation av motordrivna fordon. Omkring 5 000 företag kommer att beröras. För den som inte sköter sig kan det bli dyrt, 12 500 kronor i sanktionsavgift och dessutom 2 500 kronor per person som inte registrerats i personalliggaren. Även sistnämnda är det företaget som får betala.

 

Oroande framtidsutsikter kunde Christer Liljenberg, ordförande för SBF och vice ordförande för FIGIEFA rapportera om. Vi är på väg mot en situation som mest kan liknas med nu eller aldrig, så allvarsamt är läget för den fria eftermarknaden och de små bilverkstäderna om vi får ett ogenomtänkt EU-beslut som ger fordonstillverkarna exklusiv rätt till bilens digitala innehåll. Tillgång till bilens digitala innehåll i realtid är ett måste för att kunna utföra en fackmässig reparation. Framför allt är det små bilverkstäder, såväl märkesauktoriserade som allbil, på landsbygden som riskerar att drabbas av denna konkurrensbegränsning som kan bli resultatet av ogenomtänkta EU-beslut, enligt Liljenberg som berättade om de olika kampanjer som förs i Europa för att stoppa inskränkningarna för fria verkstäder.

 

På programmet denna Inspirationsdag stod även en lägesrapport om Godkänd Bilverkstad som levererades av Bo Ericsson, SFVF. Tanken är att senast nästa år ska de första GBV-verkstäderna vara igång. Christer Petterson, servicemarknadschef på MAN Truck & Buss Sverige AB kunde berätta om den senaste tekniken inom tunga fordon och Alexander Westerling berättade om vad Internet of Things, Big Data, Machine Learning och Artificiell Intelligens har med en bilverkstad att göra. Från Konsumentverkets Tema bil kom Christer Engström och Niklas Eklöf och berättade om vilka typer av samtal/klagomål man får in från konsumenter när det gäller fordon. Det är många samtal varje dag och den kanske viktigaste slutsatsen när det gäller verkstadsjobb är att verkstäderna inte håller sig till prisuppgifter.

 

Olle Holm

 

 Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

LEDARE: Vi börjar lita på självkörande bilar

Mercedes-Benz startar team för Formel E

Ännu ett bilmärke satsar nu på Formel E. Mercedes-Benz EQ Formula E Team är namnet på Mercedes stora satsning på Formel E. 2019/20 debuterar man med två bilar i ABB FIA Formula E Championship.

Sveriges bästa ungdomsmekaniker

Årets slutprov har avslutats och Sveriges bästa ungdomsmekaniker har nu utsetts.

Laddbart ökar i storstäderna

Ny väderfabrik simulerar alla väder

Dragracingens pionjärer möts under EM 7-10 juni

Nyhetsbrev

Han tar bilen från Svalbard till Gasoline Street Week

Arkiv

"Laga plast istället för att byta ut"

Allt färre köper begagnade bilar

Försäljningen av begagnade bilar minskade med 3,6 procent under första kvartalet 2018 jämfört med året innan. I mars tappade försäljningen hela 9,8 procent.

Nu införs nya besiktningsregler för gasfordon

De nya regler för besiktning som börjar gälla nu på söndag den 20 maj rör även fordon som drivs med gas. Det handlar om över 20 000 fordon med gastank som innan årets slut måste besiktas enligt de nya kraven.

Plus

De jagar illegala verkstäder

Vi har följt med Malmö kommuns två miljöinspektörer som jobbar med att kartlägga stans ljusskygga bilverkstäder.

Svenskarna tror på en självkörande framtid

Fordonsbranschen allt viktigare för Sverige

SnapSkan växer internationellt

BCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från Sverige

Bekräftat att danska FTZ är satt till salu

Kia introducerar 48V mildhybrid

Forskare har hittat nytt bränsle för bränslecell

17 personer omkom i apriltrafiken på väg

PROVKÖRNING: Kan det bli bättre än så här?

Här scannar biltjuven av din keyless-nyckel utanför ytterdörren

Alpine lanseras i Sverige

Håkan Jönsson ny chef för IVECO North Europe & Baltics

Motorer som inte är fackmässigt renoverade har blivit ett hot i branschen

Problembilden kring helrenovering av nyare, mindre personbilsmotorer är betydligt mer komplicerad än vad som tidigare förutspåtts av MRF och SFVF.

Opus har fått stort kontrakt för fordonsbesiktning i Chile

Biltema storsatsar på varuhus

Ford säljer snart bara suvar i USA

PROVKÖRNING: En på dryga dussinet

Plus

CHEF-intervjun: ”Vi har en stor potential att växa i Sverige”

BMW Concept iX3 visas upp på Auto China 2018

Concentric AB utser försäljningschef för motorprodukter i Europa och Asien

Vattenfall storsatsar på laddinfrastruktur för elbilar i Europa

Lesjöforsfjädrar i Nike-skyltning i fashionabel Londonbutik

Klar förbättring inom bilskadebranschen

Li Shufu om framtiden för fordonssektorn

PROVKÖRNING: Subtil skönhet

Se alla Företagens egna nyheter

Nya BMW-godkända hjulbalanserare

≠SECURITY inside : NTN-SNR's chasis products

Fina priser på AC-maskiner

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Dekaler till Safelifts pelarliftar

Induktionsvärmare

Släcka tvåor? Är det något för vår verkstad?

FORMAC är i förändring

IRT från Hedson 50 år!

Nyckeln till körkomfort

Foliering av båtskrov till Bil & Marin

Fem tips för att komma igång med arbetsmiljöarbetet på däckverkstaden

Nya medlemmar i GEYSER-Familjen!

TechScaN’R

Styrenheter/Ballaster för xenonstrålkastare

Vad är Digital-Servicebook.com

TOTAL firar viktigt samarbete

Sittskydd från Formac

Actia 3D hjulinställning nu med registreringsummer sök

Herkules AirgoMatic 3213 från Hedson

Vill du ha en egen SNABBFIL?

Så säkerställer du som VD att däckverkstäderna inom kedjan följer lagen

Drivaxel till Opel Meriva

Ny olja för klassiska bilar

Nya kamremssatser till Volvo

Sänd till en kollega

0.13