23948sdkhjf

En Inspirationsdag med framtiden i fokus

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Svarta listan, rekrytering, självkörande bilar, stopp för svartjobb, GBV, hot i framtiden, prisutdelningar och mycket mer togs upp på Inspirationsdagen 2017. Det var i år fjärde året i rad som Motormagasinet och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) arrangerade Inspirationsdagen 100% Verkstad. I år hade över 300 besökare tagit sig till Solvalla för att delta i Inspirationsdagen tillsammans med en rad föredragshållare och ett 20-tal branschutställare.

 

Förra året blev det stor uppmärksamhet när Britta Ahnmé Kågerman, ordförande och chef för Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) tog till kraftuttryck för att få verkstäderna att svara till ARN när de blivit anmälda. I år tog ARN-chefen det lite lugnare men betonade ändå vikten av att höra av sig. Det är många anmälningar som kommer in till nämnden, i fjol 2 369 varav 308 gällde reparation av fordon. Britta Ahnmé Kågerman hade tre råd till verkstäderna: Skriv upp mätarställning på den bil företaget tar emot. Dokumentera vad som sagts vid kontakter med kunden och de som kunden eventuellt hänvisar till. Svara om företaget får en begäran om svar från ARN. Annars kan man hamna på Råd & Röns svarta lista.

 

Rekrytering är ju ett stort problem i branschen och Benny Wallin från Verkstadsföretagarna belyste problemen men kunde också berätta om allt som görs bland annat i samarbete med Skolverket för att få fler ungdomar att satsa på branschen. Ökad samverkan mellan verkstad och skola kan ge positiv effekt och Benny Wallin uppmanade både företag och skolor att besöka varandra för att lära sig mer om hur verksamheter fungerar. Mycket är på gång när det gäller att få fart på rekryteringen, kunde Benny Wallin berätta.

 

Sverige ligger i framkant när det gäller utvecklingen av självkörande fordon och inom kort drar ju ett av världen största projekt igång i Göteborg där familjer får tillgång till självkörande Volvo-bilar. Men självkörande är ju så mycket mer än Volvo och många olika svenska företag arbetar inom området, berättade Jan Hellåker, programansvarig för Drive Sweden. Självkörande bilar kopplas allt mer till att dela bil med andra och Hellåker tog upp Volvo Cars senaste kampanj för att abonnera på bilen. För deltagarna på Inspirationsdagen var den viktigaste frågan i det här sammanhanget om servicehoven kommer att minska med alla nya bilföreteelser. Hellåker lugnade dock åhörarna med att servicehoven tvärtom väntas öka i framtiden. Inte minst för att bilarna kommer att slitas mer när de blir flera olika förare som använder fordonet. Redan nu finns det tex biltillverkare som börjat ta fram tex bilklädslar som ska hålla för mer slitage, allt i enlighet med den framtiden bilmiljön.

 

Personalliggare för verkstäder har diskuterat en längre tid och nu ser det ut att vara på gång. Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket fanns på plats på Inspirationsdagen och kunde berätta att den 1 januari 2019 kan vi räkna med att det kommer att krävas personalliggare inom ”fordonsserviceverksamhet,” tolkat som underhåll och reparation av motordrivna fordon. Omkring 5 000 företag kommer att beröras. För den som inte sköter sig kan det bli dyrt, 12 500 kronor i sanktionsavgift och dessutom 2 500 kronor per person som inte registrerats i personalliggaren. Även sistnämnda är det företaget som får betala.

 

Oroande framtidsutsikter kunde Christer Liljenberg, ordförande för SBF och vice ordförande för FIGIEFA rapportera om. Vi är på väg mot en situation som mest kan liknas med nu eller aldrig, så allvarsamt är läget för den fria eftermarknaden och de små bilverkstäderna om vi får ett ogenomtänkt EU-beslut som ger fordonstillverkarna exklusiv rätt till bilens digitala innehåll. Tillgång till bilens digitala innehåll i realtid är ett måste för att kunna utföra en fackmässig reparation. Framför allt är det små bilverkstäder, såväl märkesauktoriserade som allbil, på landsbygden som riskerar att drabbas av denna konkurrensbegränsning som kan bli resultatet av ogenomtänkta EU-beslut, enligt Liljenberg som berättade om de olika kampanjer som förs i Europa för att stoppa inskränkningarna för fria verkstäder.

 

På programmet denna Inspirationsdag stod även en lägesrapport om Godkänd Bilverkstad som levererades av Bo Ericsson, SFVF. Tanken är att senast nästa år ska de första GBV-verkstäderna vara igång. Christer Petterson, servicemarknadschef på MAN Truck & Buss Sverige AB kunde berätta om den senaste tekniken inom tunga fordon och Alexander Westerling berättade om vad Internet of Things, Big Data, Machine Learning och Artificiell Intelligens har med en bilverkstad att göra. Från Konsumentverkets Tema bil kom Christer Engström och Niklas Eklöf och berättade om vilka typer av samtal/klagomål man får in från konsumenter när det gäller fordon. Det är många samtal varje dag och den kanske viktigaste slutsatsen när det gäller verkstadsjobb är att verkstäderna inte håller sig till prisuppgifter.

 

Olle Holm

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

KPMG har utvärderat 25 länders beredskap inför introduktionen av självkörande fordon och Sverige är ett av de länder som ligger i framkant. MotorMagasinet presenterar här ett sammandrag av rapporten.

BMW M kommer med helt nya X-modeller

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

Idag startar Rally Sweden Nya rallyesset tänker utmana världseliten

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

Nyhetsbrev

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Arkiv

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Dansk diagnosportal guidar i felkodsdjungeln

Rätt fordonsdata till rätt pris. Detta säger sig företaget bakom nätportalen Auto Frontal kunna erbjuda.

Skatteverket ska kolla bilverkstäder i jakten på svartarbete

I år fortsätter Skatteverket granskningen av branscher där risken för svartarbete är stor. Det gäller branscher som bilverkstäder och restauranger samt skönhetsbranschen och byggsektorn.

SFVF har bjudit in den nye konsumentansvarige ministern till verkstadsbesök

Landets nya civilminister, som också har ansvar för konsumentfrågorna, Ardalan Shekarabi (S) har ställt sig positiv till att besöka en verkstad för att få mer information om hur bilverkstadsbranschen fungerar.

Exclusive Cars väljer Dekra för sin kvalitetsutveckling

Renault godkänner HVO 100

1

Därför är brinnande gasbilar svåra att släcka

Svenske Erik Johansson är ny BMW Motorsport Junior 2019

Efter en tre dagar lång och intensiv uttagningsprocess har beslutet fattats: Erik Johansson är BMW Motorsport Junior 2019.

Bilia fortsätter sin expansion av Netbil Begagnat

En av Mekonomens modernaste verkstäder utanför Stockholm

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Chans för Volvo Cars att vinna världstävling -igen

Autolivs grundare Lennart Lindblad har avlidit

Lennart Lindblad, grundare av världsföretaget Autoliv har avlidit vid 89 års ålder efter en tids sjukdom.

Wayke skärper säkerheten mot mätarfiffel

Wayke, Sveriges näst största marknadsplats för bilar, skärper säkerheten ytterligare efter TV4-granskningen som visar att Transportstyrelsen har gett ut felaktiga uppgifter om ett antal bilars mätarställning.

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Ny UV-grundfyller från Basf

Högsby är Årets Bilkommun 2018

TEMA olja: De är världens 10 största oljejättar

PowerCell i nytt samarbete med Bosch om bränslecellsstackar

Se alla Företagens egna nyheter

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Intelligenta och digitala registreringsskyltar

Hur man monterar bananformad spiralfjädrar korrekt

Silikondamasker åter i lager!

Reparationssats till differentialen i Nissan Navarra/Pathfinder

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Arbetsbelysning LED

Nudging - ett verktyg för hållbara val

Lazer Triple-R Elite 750

Drivaxel till Toyota Rav 4

Ny drivknut till Renault Clio

Främre kardan till VW Touareg

Nytt Partikelfilter Ford Transit 2.2 TDCi

Sänd till en kollega

0.136