23948sdkhjf

En Inspirationsdag med framtiden i fokus

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Svarta listan, rekrytering, självkörande bilar, stopp för svartjobb, GBV, hot i framtiden, prisutdelningar och mycket mer togs upp på Inspirationsdagen 2017. Det var i år fjärde året i rad som Motormagasinet och Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) arrangerade Inspirationsdagen 100% Verkstad. I år hade över 300 besökare tagit sig till Solvalla för att delta i Inspirationsdagen tillsammans med en rad föredragshållare och ett 20-tal branschutställare.

 

Förra året blev det stor uppmärksamhet när Britta Ahnmé Kågerman, ordförande och chef för Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) tog till kraftuttryck för att få verkstäderna att svara till ARN när de blivit anmälda. I år tog ARN-chefen det lite lugnare men betonade ändå vikten av att höra av sig. Det är många anmälningar som kommer in till nämnden, i fjol 2 369 varav 308 gällde reparation av fordon. Britta Ahnmé Kågerman hade tre råd till verkstäderna: Skriv upp mätarställning på den bil företaget tar emot. Dokumentera vad som sagts vid kontakter med kunden och de som kunden eventuellt hänvisar till. Svara om företaget får en begäran om svar från ARN. Annars kan man hamna på Råd & Röns svarta lista.

 

Rekrytering är ju ett stort problem i branschen och Benny Wallin från Verkstadsföretagarna belyste problemen men kunde också berätta om allt som görs bland annat i samarbete med Skolverket för att få fler ungdomar att satsa på branschen. Ökad samverkan mellan verkstad och skola kan ge positiv effekt och Benny Wallin uppmanade både företag och skolor att besöka varandra för att lära sig mer om hur verksamheter fungerar. Mycket är på gång när det gäller att få fart på rekryteringen, kunde Benny Wallin berätta.

 

Sverige ligger i framkant när det gäller utvecklingen av självkörande fordon och inom kort drar ju ett av världen största projekt igång i Göteborg där familjer får tillgång till självkörande Volvo-bilar. Men självkörande är ju så mycket mer än Volvo och många olika svenska företag arbetar inom området, berättade Jan Hellåker, programansvarig för Drive Sweden. Självkörande bilar kopplas allt mer till att dela bil med andra och Hellåker tog upp Volvo Cars senaste kampanj för att abonnera på bilen. För deltagarna på Inspirationsdagen var den viktigaste frågan i det här sammanhanget om servicehoven kommer att minska med alla nya bilföreteelser. Hellåker lugnade dock åhörarna med att servicehoven tvärtom väntas öka i framtiden. Inte minst för att bilarna kommer att slitas mer när de blir flera olika förare som använder fordonet. Redan nu finns det tex biltillverkare som börjat ta fram tex bilklädslar som ska hålla för mer slitage, allt i enlighet med den framtiden bilmiljön.

 

Personalliggare för verkstäder har diskuterat en längre tid och nu ser det ut att vara på gång. Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket fanns på plats på Inspirationsdagen och kunde berätta att den 1 januari 2019 kan vi räkna med att det kommer att krävas personalliggare inom ”fordonsserviceverksamhet,” tolkat som underhåll och reparation av motordrivna fordon. Omkring 5 000 företag kommer att beröras. För den som inte sköter sig kan det bli dyrt, 12 500 kronor i sanktionsavgift och dessutom 2 500 kronor per person som inte registrerats i personalliggaren. Även sistnämnda är det företaget som får betala.

 

Oroande framtidsutsikter kunde Christer Liljenberg, ordförande för SBF och vice ordförande för FIGIEFA rapportera om. Vi är på väg mot en situation som mest kan liknas med nu eller aldrig, så allvarsamt är läget för den fria eftermarknaden och de små bilverkstäderna om vi får ett ogenomtänkt EU-beslut som ger fordonstillverkarna exklusiv rätt till bilens digitala innehåll. Tillgång till bilens digitala innehåll i realtid är ett måste för att kunna utföra en fackmässig reparation. Framför allt är det små bilverkstäder, såväl märkesauktoriserade som allbil, på landsbygden som riskerar att drabbas av denna konkurrensbegränsning som kan bli resultatet av ogenomtänkta EU-beslut, enligt Liljenberg som berättade om de olika kampanjer som förs i Europa för att stoppa inskränkningarna för fria verkstäder.

 

På programmet denna Inspirationsdag stod även en lägesrapport om Godkänd Bilverkstad som levererades av Bo Ericsson, SFVF. Tanken är att senast nästa år ska de första GBV-verkstäderna vara igång. Christer Petterson, servicemarknadschef på MAN Truck & Buss Sverige AB kunde berätta om den senaste tekniken inom tunga fordon och Alexander Westerling berättade om vad Internet of Things, Big Data, Machine Learning och Artificiell Intelligens har med en bilverkstad att göra. Från Konsumentverkets Tema bil kom Christer Engström och Niklas Eklöf och berättade om vilka typer av samtal/klagomål man får in från konsumenter när det gäller fordon. Det är många samtal varje dag och den kanske viktigaste slutsatsen när det gäller verkstadsjobb är att verkstäderna inte håller sig till prisuppgifter.

 

Olle Holm

 

 Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

AB Volvo stämmer Scania på 10 miljoner

AB Volvo har lämnat in en stämning mot Scania till patent- och marknadsdomstolen.

VW:s implementering av e-strategin får stor betydelse för de anställda

Mercedes på digitaliseringsresa genom Sverige

Låg framtidstro för dieseldrivna fordon

Fullt krig om köparna mellan begagnade bil-sajter

PSI Motor satsar för framtiden

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas tisdagar och torsdagar.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

1

Hjälp oss att utveckla MotorMagasinet

Delta i vår läsarundersökning! Vi skulle gärna vilja att du tar chansen att påverka och utveckla innehållet i MotorMagasinet.

Arkiv

Vianor lockades av däck på vagn

TEMA VERKSTADSUTRUSTNING: När Vianor skulle byta ut sina gamla pallställage föll valet på däcksställ från Optimel. Anledningen var lösningen med vagnar i botten av ställen.

De vill förvara däcken på vagnar

Branschmöte om allvarliga säkerhetsrisker kring e-fordon

Säkerhetsfrågor kring e-fordon har diskuterats på ett stormöte i Kista med representanter för delar av fordonsbranschen, Volvo, Scania, Dafo, Fogmaker, SFVF m fl. Bakom arrangemanget stod forskningsinstitutet RISE.

1

Fordonsutbildning garanterar elever provanställning i sex månader

ProMeister Solutions och Lärande i Sverige tar nästa steg i framgångsrikt utbildningssamarbete och garanterar alla elever jobb.

Försäljningen av begagnade bilar fortsatte att minska under tredje kvartalet

Så ska PSA bredda eftermarknadsaffären

Nu lanserar franska PSA-koncernen sitt nya servicekoncept för verkstäder – Euro Repar - och de riktar sig enbart till märkesauktoriserade verkstäder.

Zlatan delade ut Volvo Car-stipendium på 1 miljon till idrottsföreningen Grunden Bois

Bilister "knuffar" undan tvåhjulingar från p-platser

Parkeringsskadorna för MC ökar nu i Stockholms stad. Tidigare har man trängt ihop sig i MC-rutorna för att så många som möjligt ska få plats. Där har man varit fredad från parkeringsskador. Nu är situationen förändrad. Och bilägarna är irriterade på att tvåhjulingar tar upp hela p-rutor.

SFVF i nytt avtal med Branschkontroll

Sveriges Fordonsverkstäders Förening har ingått avtal med Branschkontroll för att utföra samtliga tekniska kontroller av alla Certifierad Verkstad samt Eurogarant.

Ford lanserar nytt supermaterial

Därför är rost ett större problem på elbilars bromsar

Han knäcker koden till bilens styrdon

Verkstäderna får allt oftare problem med att återmontera styrdon på nyare bilar. Vi bad en expert på området förklara varför och hur han bär sig åt för att lösa problemet.

Här är jobben som behöver tillsättas i Skåne fram till 2020

Han har reningstekniken som kan ge fordonstvättarna rent miljösamvete

”Kinesiska tillverkare vill ta över stafettpinnen”

Här är vinnarna på Motorgalan 2018

Bilder från Motorgalan

Årets Bilsäljare är Marcus Korner

Årets Fordonstekniker är Niklas Persson på BeOs Bilservice

Årets butik är MECA Skellefteå

Speedy Bilservice Örebro prisas som Årets Verkstad

Årets Reservdelsperson är Gunilla Rubinstein

Årets Hållbarhetsprofil är Stefan Rasteby

Årets servicerådgivare är Peter Lidin på Berners

Atteviks, Nässjö är Årets Skadeverkstad

Anna Widholm är Årets Lackerare

Årets Ledare är John Marnell, vd på JBil

Rejmes Halmstad är Årets Marknadsförare

Årets Produkt eller Tjänst togs hem av ProMeister Solutions

Se alla Företagens egna nyheter

MERCEDES-BENZ godkänner Lukoil.

TENNECO signs definitive agreement to acquire ÖHLINS RACING A.B

Startproblem och bristande dragkraft på PSA 1.6 HDI?

Nokian Tyres är Sveriges mest rekommenderade däckmärke

Utökat sortiment på fram / bakvagn

LED arbetsbelysning

Drester GP Filter eQ från Hedson

Utveckling och investering i Triscans gasfjäderproduktion

En livfylld marknadsplats

-Spelar startmotorns kuggantal någon roll vid byte?-

Bannerbow

Män, yrke och cancer - movemberkampanj

LED arbetsbelysning 40 W med värmelins

Aktuell statistik om däck

Drivaxel till Kia Ceed

Ditt ljus i höstmörkret

Extraljusramp på hela 270W

Olja- och filterpaket till DSG

Intelligenta vattenpumpar från Schaeffler

Dubbelkopplingar från LuK

Nya drivaxlar till nyare Volvo-modeller

Maxtel Evapor Ledramp 23,5"

Dags för däck

Träffa oss på Persontrafik 2018

Dags igen för däcksäsongen

Sänd till en kollega

0.166