23948sdkhjf

Säkerhet vid kolonnkörning testad i simulator

En simulatorstudie visar att fordon i en kooperativ kolonnkörning klarar av att hantera om en bil plötsligt svänger in mellan två av fordonen.

Kooperativ kolonnkörning kallas det när självkörande fordon kör tätt efter varandra. Med hjälp av trådlös kommunikation mellan fordonen kan de köra med bara någon sekunds mellanrum och följa varandras hastighet och inbromsningar automatiskt. Syftet kan vara att öka kapaciteten på vägarna på ett säkert sätt eller att göra bränslebesparingar på grund av minskat luftmotstånd.

På VTI har Maytheewat Aramrattana gjort simuleringar av kolonnkörning för att se vad som händer när det inträffar störningar i form av fordon som tränger sig in i en kolonn av självkörande fordon.

– Jag har gjort ett scenario i VTI:s körsimulator där en förare plötsligt byter fil och kör emellan två fordon i en kolonn. Syftet var att se vilka effekter detta har speciellt vad gäller trafiksäkerheten, säger Maytheewat Aramrattana, doktorand vid VTI och Högskolan i Halmstad.

Projektet handlar om hur vi kan använda simuleringsteknik för att bedöma säkerheten med kooperativ kolonnkörning, exempelvis vid störningar av fordon som inte är uppkopplade eller avbrott i den trådlösa kommunikationen.

Resultaten visar att en kolonn klarar av att hantera de flesta störningar orsakade av bilister som byter fil, trots att tekniken inte designats specifikt för händelsen. Några farliga incidenter och kollisioner inträffade dock, vilket visar att detta behöver utredas vidare.

– Eftersom vi kommer att ha en mix av uppkopplade, icke-uppkopplade, självkörande och icke-självkörande fordon på vägarna är det viktigt att undersöka effekten av detta, exempelvis hur fordonen interagerar, hur kolonnen kan hantera olika situationer och hur säkert det kan bli, säger Maytheewat Aramrattana.

Resultaten presenterades på FAST-zero’17 (Future Active Safety Technology Towards Zero Traffic Accidents) i Nara, Japan, i september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063