23948sdkhjf

Familjebilar allt säkrare

Folksam har utifrån sin senaste rankning av krocksäkerhet i bilar nu utsett de säkraste familjebilarna i sex olika storlekar. Jämfört med 2015 får nu fler än dubbelt så många familjebilar högsta betyg avseende säkerhet. Mycket tack vare att införandet av säkerhetssystem i baksätet går rekordsnabbt.

– Vi har sett att allt fler bilmodeller får bättre säkerhet även i baksätet. Det handlar om att fler nu erbjuder framförallt bältessträckare, bälteskraftbegränsare och bältespåminnare bak, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

Utifrån undersökningen ”Hur säker är bilen 2017” har Folksam gjort en särskild granskning med fokus på barnens säkerhet i bilen. Grunden till en säker familjebil är bra krocksäkerhet i kombination med viktiga egenskaper såsom autobroms, whiplashskydd och antisladd, som alla är krav för att klassas som Bra Val. Dessutom ska de bilar som klassas som Bra familjebil ha viktig säkerhetsutrustning för barn i baksätet.

– Eftersom vi dagligen får frågor om barnsäkerhet från våra kunder så är det något som engagerar oss starkt. Förutom val av barnstol och hur den ska placeras i bilen, så får vi ofta frågan om vilken bil som är säkrast för familjen. Därför har vi tagit fram rankningen av familjebilar, säger Anders Ydenius.

Av de 693 familjebilsmodeller som granskats uppfyller 109 Folksams nivå för ”Bra Val”. Av dessa får 38 modeller högsta betyget för familjen, varav fyra bland de minsta, tio i småbilsklassen och sex modeller i mellanklassen.

– 2015 fick arton bilmodeller högsta familjebilsbetyg avseende säkerheten. I år har det skett en kraftig ökning till 38 bilmodeller vilket är glädjande att se då vi vet att säkerhet är en av de allra viktigaste egenskaperna i valet av familjebil, säger Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare Folksam.

Audi, Mercedes, Toyota och Volvo har flest bilmodeller i olika storlekar där all säkerhetsutrustning finns på plats. De äldsta modellerna med högsta familjebilsbetyg är Volvo XC60 08-, Volvo V40 12- och Mercedes CLA 13-. De äldsta modellerna som får det nästa högsta betyget Utmärkt är från 2012. Det rör sig om Mazda CX5, Skoda Citigo, VW Up och VW Golf. Dock lyser fortfarande minibussarna till stor del med sin frånvaro. Inga minibussar får de två högsta betygen vilket handlar om att de inte har all säkerhetsutrustning bak eller saknar autobroms som standard.

– Till skillnad mot tidigare går det nu att hitta säkra familjebilar i alla storlekar. Däremot är det tråkigt att se att minibussar som många familjer använder fortfarande inte uppfyller alla säkerhetskrav. När det gäller den minsta klassen däremot blir säkerheten allt bättre. Ur den senaste generationen i den klassen återfinner vi bilmodeller som Honda Jazz, Nissan Micra, Seat Ibiza och Suzuki Ignis. För drygt två år sedan när Folksam senast gjorde en familjebilsundersökning fick ett fåtal högsta betyg av småbilarna och ingen bland de allra minsta, säger Anders Ydenius.

Hela listan på familjebilar finns på www.folksam.se/familjebilar

Så har Folksam delat in familjebilarnas säkerhetsnivåer:

Bra - Autobroms finns i vissa versioner, minst ett av systemen bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

Mycket bra – Som ”Bra” men samtliga system: bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard.

Utmärkt – Autobroms standard, 3 av 4 systemen: bältespåminnare, bältessträckare, kraftbegränsare och sidogardin i baksätet som standard

Utmärkt + – Som ”Utmärkt” men samtliga baksätessystem standard.

Utmärkt +                

Minibilar

Honda Jazz 15-

Nissan Micra 17-

Seat Ibiza 17-

Suzuki Ignis SP 16-

 

Småbilar

Audi Q2 16-

Hyundai I30 17-

Hyundai Ioniq 16-

Kia Niro SP 16-

Mercedes CLA 13-

Mercedes GLA 14-

Mini Countryman 17-

Opel Astra 15-

Toyota C-HR 17-

Volvo V40 12-

 

Mellanklass

Alfa Romeo Giulia 16-

Audi A4 16-

Jaguar XE 15-

Mercedes C-Klass 14-

Subaru Levorg 16-

Toyota Prius 16-

 

Stora bilar

BMW 5-Serie 17-

Jaguar XF 15-

Mercedes E-klass 16-

Skoda Superb 15-

Toyota Avensis 15-

Volvo S90/V90 16-

VW Arteon 17-

 

Mindre SUV

Audi Q5 16-

Mercedes GLC 15-

Peugeot 3008 16-

Seat Ateca 16-

Volvo XC60 08-

VW Tiguan 16-

 

Större SUV

Alfa Romeo Stelvio 17-

Land Rover Discovery 16-

Lexus RX 16-

Skoda Kodiak 17-

Toyota Hilux SP 16-

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062