23948sdkhjf

Stölder av bildelar för 166 miljoner hittills i år

Bildelar fortsätter att vara attraktivt att stjäla. Larmtjänst följer utvecklingen av stölder av tre utvalda komponenter – rattar/airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon). Mellan januari och september skedde 2 874 stöldtillfällen av dessa typer av bildelar och skadekostnaderna uppgick till 166 miljoner kronor. I Skåne har stölderna mer än fördubblats jämfört med föregående år. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Trenden med ökade bildelsstölder håller i sig. Efter den dramatiska ökningen våren 2016 skedde en viss minskning av stölderna i samband med att Polisen intensifierade sina insatser mot de internationella stöldligorna. Nu visar färsk statistik att stölderna åter har tagit fart. Under årets första nio månader inträffade 2 874 stöldtillfällen av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare (xenon). Detta kan jämföras med samma period 2016 då det inträffade 2 421 stöldtillfällen av motsvarande komponenter.

- Den dramatiska ökningen av bildelsstölder under de senaste månaderna är mycket bekymmersam, säger utredare Torbjörn Serrander, Larmtjänst. Att stöldligorna snabbt har byggt upp sin verksamhet igen visar att det krävs långsiktiga och uthålliga åtgärder för att komma till rätta med problemet.

För de tre utvalda komponenterna airbags, xenonljus och navigationsenheter uppgår skadekostnaderna för perioden till drygt 166 miljoner kronor vilket är en ökning med drygt åtta procent jämfört med samma period föregående år.

Stockholms län är särskilt hårt drabbat med 1 522 stöldtillfällen under de tre första kvartalen vilket är en ökning med drygt 12 procent jämfört med 2016.

Störst ökning skedde i Skåne Län där bildelsstölderna mer än fördubblades. Efter nio månader har 587 stöldtillfällen registrerats jämfört med 270 stycken föregående år.

 

- Skåne har drabbats hårt, särskilt under de senaste månaderna. Det visar att de internationella stöldligorna snabbt anpassar sig till nya förutsättningar och kan operera i hela landet, säger Torbjörn Serrander.

Ett annat län med negativ utveckling är Halland med 78 stöldtillfällen, vilket är en ökning med 13 procent. Däremot har stölderna minskat med 40 procent i Västra Götalands Län där det under perioden skedde 288 bildelsstölder, jämfört med 478 stölder under samma period föregående år.

BMW är fortsatt det mest drabbade fabrikatet med 60 procent av de totala stölderna. Vad gäller BMW-bilar är det främst rattar/airbags och navigationssystem som stjäls. Under perioden ökade stölder ur VW-bilar med 120 procent till 192 stölder. Det är framförallt navigationssystem som stjäls ur VW-bilar. Stölderna ur Volvobilar minskade däremot med 30 procent till 140 stycken. Hos Volvo är det främst huvudstrålkastare som stjäls.

 

Tips till bilägaren:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märk utsatta komponenter med märk-DNA och tydliggör detta på bilen. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064