23948sdkhjf

Nu finns det över 40 000 laddbara bilar i Sverige

För tredje månaden i rad sattes ett nytt rekord för ökning av laddbara bilar under en enskild månad. Under oktober ökade antalet laddbara bilar med 1 901 stycken till totalt 41 557 laddbara bilar på de svenska vägarna. – Att de laddbara bilarna gång på gång slår nytt rekord är egentligen inte så konstigt. Fler har förstått fördelarna och det finns många attraktiva modeller att välja på, säger Mazdak Haghanipour, sakkunnig Elfordon & Laddinfrastruktur på Power Circle.

I slutet av oktober fanns totalt 41 557 laddbara bilar i Sverige, efter en ökning under månaden med 1 901 fordon. Sett till hela beståndet av laddbara bilar fortsätter laddhybriderna att ha en stark position med 69 % marknadsandel.

Efter en stark månad för Volkswagen gick deras populära laddhybrid Passat GTE (507 nya) om den tidigare laddhybridfavoriten Mitsubishi Outlander, som under oktober ökade beståndet med 118 nya bilar. Även Kia fick en stark månad med totalt 224 nya Kia Optima PHEV. Därmed har Tesla Model S blivit petad som Sveriges tredje populäraste laddbara bil och i topplistan hittar vi nu Volvo V60 laddhybrid.

Vad gäller elbilarna fick Renault en stark månad med totalt 126 nya Zoe, mycket tack vare de 30 bilar som numera ingår i Taxi Stockholms elbilsflotta. Satsningen är världens näst största inom taxinäringen efter Nederländska Schiphol.

Statistiken visar också en tydlig satsning på den publika laddinfrastrukturen i Sverige. Totalt finns nu över 4 000 laddpunkter att välja på för Sveriges elbilister. Var dessa finns placerade går att se i någon av de 40-tal karttjänster som använder sig av Sveriges nationella databas över publika laddstationer (laddinfra.se).

Bland nya bilar är marknadsandelen för laddbart nu 6,6 %.

-Vi ska vara stolta över de siffror som Sverige uppvisar månad efter månad. Med hela 6,6% marknadsandel av nybilsförsäljningen så placerar sig Sverige på en tredjeplats i Europa. Dock är det en bra bit kvar till ettan, Norge, som de senaste månaderna haft över 35% marknadsandel, säger Mazdak Haghanipour, sakkunnig Elfordon & Laddinfrastruktur för Power Circle.

Den publika laddinfrastrukturen omfattar nu 4 045 laddpunkter (+220) fördelat på 1 135 laddstationer. Antalet laddpunkter i förhållande till antalet laddbara bilar (CPEV) ligger oförändrat på 0,10, vilket innebär att för var tionde laddbar bil finns det en publik laddpunkt att ladda på i landet.

Det finns nu totalt 52 eldrivna bussar i Sverige, registrerade i 11 olika kommuner.

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Tesla Model S (2 708 st) samt Nissan Leaf (2 636 st). Bland laddhybriderna är Volkswagen Passat GTE (7 509 st) och Mitsubishi Outlander PHEV (7 421st) vanligast.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063