23948sdkhjf

Många känner oro att bli lurad vid bilaffär

De flesta svenskar känner sig oroliga att bli lurade när de ska köpa en bil begagnat. Varken privatpersoner eller traditionella bilförsäljare inger förtroende. Det visar en Sifo-undersökning beställd av bilauktionssajten Kvdbil.

I undersökningen anger 11 procent att de är väldigt oroliga över att bli lurad när de ska köpa en begagnad bil, medan 43 procent att de är ganska oroliga. 35 procent angav att de inte är så oroliga och 4 procent att de inte är oroliga alls. Sju procent svarade vet ej.

Undersökningen visade också att endast 4 procent har tilltro till privatpersoner som säljer sin bil och endast 9 procent har tilltro till traditionella bilförsäljare.

- Det finns en oro och den är befogad. Dagligen kan vi läsa om människor som har blivit lurade när de ska köpa en bil. Ett varningstecken är när den som säljer inte kan eller vill redovisa information kring bilens historik såsom servicebok, kvitton eller besiktningsprotokoll, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på bilauktionssajten Kvdbil.

I samma Sifo-undersökning visar det sig att kvinnor är mer oroliga än män när de ska köpa en begagnad bil. 13 procent av kvinnorna anger att de är väldigt oroliga medan samma siffra för männen är 9 procent. 46 procent av kvinnorna uppger att de är ganska oroliga, där männen anger 40 procent.

- Det är viktigt att försöka få så mycket information som möjligt om bilen innan affären men det kan i många fall vara svårt. Då kan ett oberoende test och en bilgaranti göra din bilaffär tryggare liksom att ta reda på vad bilen är värd innan du köper den, kommenterar Benny Karlsson, marknadschef på bilauktionssajten Kvdbil.

Vad ska du tänka på när du köper en bil?

  1. Ta reda på att det inte finns skulder på bilen
  2. Kontrollera att säljare är ägare av bilen
  3. Kolla dokumentationen såsom servicebok och besiktningsprotokoll
  4. Låt någon oberoende aktör testa och provköra bilen
  5. Gör en värdering på se
  6. Skriv alltid ett köpekontrakt

Källa: Kvdbil

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078