23948sdkhjf

SFVF oroas av allt fler anmälningar till ARN

 -Denna vecka har vi fått reda på att inkomna ärenden till Allmänna Reklamationsnänden (ARN)  fortsätter att öka, säger Bo Ericsson, vd för SFVF. Vår branschorganisation har idag åtta ledamöter representerade i ARN men så som det ser ut nu kommer det inte räcka under 2018. ARN beräknas i nuläget att under våren kalla till 48 stycken möten endast på motoravdelningen. Nämndmötena är idag totalt sett mer än ett heltidsjobb och vi blir nu mer eller mindre tvungna att utöka vår stab av ledamöter, säger Ericsson. 

Ulf Stefansson, jurist hos SFVF påtalar att som ledamot i nämnden gör man ingen egen utredning av vad som inträffat utan det är upp till kunden och bilhandlaren/verkstan att presentera det underlag nämnden ska ta ställning till. -Eftersom vi inte heller håller vittnesförhör är all hantering skriftlig och det ställer stora krav att man bemöter alla kundens påståenden, konstaterar Ulf Stefansson.

-Vi ser att företagen som blir anmälda många gånger lider av brist på kommunikation med sina kunder där avsaknaden av skriftlig dokumentation skapar problem och bevissvårigheter. Som juridisk rådgivare skulle jag vilja se att företagen blir mycket bättre på att dokumentera arbeten och muntliga överenskommelser på papper för att på så sätt slippa hamna hos ARN, säger Stefansson.

ARN har sin början i slutet av 1950-talet då en utredning genomfördes kring problematiken vid konsumentreklamationer. Utredningen konstaterade att det sällan kom upp konsumenttvister i domstol då bilägare var rädda för de rättegångskostnader som kunde uppstå och all den tid som en rättegångsprocess i regel tar. Samtidigt insåg berörda att bilägare behövde någonstans att vända sig för att på ett billigt och enkelt sätt kunna få en opartisk bedömning vid en tvist.

År 1968 startade verksamheten vid ARN som en försöksverksamhet. Nämnden var från början knuten till dåvarande Statens konsumentråd, men 1973 övergick huvudmannaskapet till Konsumentverket, som då var en nybildad myndighet på konsumentområdet. Först 1978 föreslog Reklamationsutredningen att ARN skulle vara permanent, och 1 januari 1981 permanentades ARN:s verksamhet och ARN blev en egen myndighet.

Sammanträdena leds alltid av en ordförande med domarerfarenhet och på sammanträdena presenteras ärendena av en beredningsjurist från ARN eller en av myndigheten särskilt utsedd extern föredragande. Näringsidkarsidan representeras av branschen medan konsumentsidan representeras av Konsumentverket, konsumentorganisationer och konsumentvägledare. När en bilhandlare eller verkstad anmäls prövas tvister snabbt och enkelt men ändå som ett rättssäkert alternativ till domstol. Prövningen görs utifrån de uppgifter och den bevisning som parterna skickar in.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156