23948sdkhjf

Audi vill ändra förares mobilvanor med Safety Code

I februari nästa år blir det olagligt att rattsurfa och köra bil samtidigt. Men det finns ingen garanti för att personer kommer sluta med den livsfarliga vanan när lagen väl träder i kraft. Jul- och nyårshelgen  innebär långa bilresor på vägar med ökad trafik, halka och risk för trafikolyckor. Därför lanserar Audi Safety Code - en gratis webbkod som webbsidor kan använda för att påminna förare om att lägga ner sina mobiltelefoner.

Enligt siffror från WHO löper en person som använder mobilen och kör samtidigt fyra gånger större risk att råka ut för en trafikolycka. Ändå uppger 47 procent av svenskarna att de gör det. Det visar en ny undersökning som Audi genomfört tillsammans med undersökningsföretaget Yougov. De svenska reglerna kring användandet av mobiltelefoner i bilen har hittills varit otydliga. Regeringen inför därför ett förbud mot att hålla i mobilen och köra samtidigt. Lagen träder i kraft först i februari nästa år och är inte heller någon garanti för att personer ändrar sina vanor. Som biltillverkare vill Audi själva medverka till ökad säkerhet – och lanserar därför Safety Code.

- Vi vill göra vad vi kan för att skapa säkerhet på vägarna i jul och minska antalet olyckor. Vi har identifierat rattsurfandet som en stor utmaning och vill med Safety Code uppmuntra fler till att lägga ner mobilen medan de kör, säger Tom Hedström, marknadschef på Audi Sverige.

Safety Code är den senaste av många innovationer som är utvecklade av Audi för att rädda liv. Webbkoden, som finns på www.safetycode.se, är enkel att kopiera in i scriptet på sin hemsida. Koden läser av besökarens GPS-punkter och känner av om personen färdas i över 20 km/h. Om så är fallet dyker det upp ett meddelande där besökaren måste bekräfta att denne inte är föraren för att kunna fortsätta surfa på hemsidan.

Resultaten från undersökningen visar att 48 procent av svenskarna anser att det vore bra om hemsidor tog ett större ansvar i att informera om riskerna med att rattsurfa, för att motverka beteendet. Förutom att Safety Code implementeras på Audis egna hemsida, uppmanar Audi även andra företag att använda koden, som är gratis, på sina hemsidor.

Den svenska lagändringen välkomnas av Audi som planerar att hålla liv i Safety Code även efter den 1 februari.

- Säkerhet för våra bilförare är ett ledord för Audi och vi arbetar ständigt med att utveckla system för att hålla våra förare säkra. Vi ser mycket positivt på lagändringen men tyvärr kommer lagen nog inte att förändra ett invant beteendemönster över en natt. Därför kommer vi att behålla koden på vår hemsida även efter att lagen trätt i kraft, säger Tom Hedström, marknadschef på Audi Sverige.          

Safety Code lanseras i dag och finns tillgänglig att ladda ner på www.safetycode.se

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064