23948sdkhjf

Autoliv presenterar den "femte passageraren" LIV 2.0

Autoliv visar sin Learning Intelligent Vehicle (LIV) 2.0 – ett verkligt samspel mellan människa-maskin som kommer att påverka konsumenternas acceptans av självkörande bilar – på CES 2018 i Las Vegas. 

LIV 2.0 är den ”femte passageraren”, som känner av förarens och passagerarnas instruktioner och känslolägen genom en rad sensorer som spårar ljud och handrörelser, och som sedan kommunicerar med de som befinner sig i bilen. LIV 2.0 är inte någon trevlig speakerröst i en maskin – den är själva fordonet, som både kan känna av och samverka med förare och passagerare på olika sätt, samtidigt som den lär sig av sina erfarenheter. 

-Bilen är inte någon smartphone, utan du överlämnar faktiskt din fysiska säkerhet till bilen, vilket innebär att kontrollen bör delas och att ett ömsesidigt förtroende mellan människa och maskin är avgörande för utvecklingen och användningen av självkörande bilar, säger Ola Boström, VP Research på Autoliv.  

LIV:s djuplärande algoritmer som möjliggör effektiv kommunikation, kan känna av förarens blick, känsloläge, distraktion, trötthet, händernas position och förarens hållning – och sedan kan denna information fogas samman med data från omgivningen, för att skapa körupplevelser som inte bara är, utan också känns säkrare. 

Forskningsplattformen LIV kommer använda den senaste teknologin som har utvecklats av Autoliv för att besvara frågor som: Under vilka unika omständigheter måste föraren ta kontrollen? Måste tekniskt viktiga funktioner som inbromsningar eller svängar modifieras för att ta hänsyn till passagerarna? Hur bör en smart bil samverka med människor som är upptagna med underhållning eller annan mobilverksamhet?  

-Konsumenternas reaktioner på den nya utvecklingen av hur de kör eller färdas i bilarna är en öppen fråga, säger Boström. LIV kommer att bidra till innovationer som gör bilarna lika medvetna om vad som pågår inne i kupén som vad som pågår på utsidan. 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093