23948sdkhjf

Var ställde du bilen?

I december glömmer många bilister var de lämnat bilen. Stress vid julklappsinköp och fulla parkeringsplatser gör att ägarna tror att den blivit stulen. 

 December är en månad fylld med aktiviteter och inköp inför julen. Stressen leder i en del fall till att folk glömmer bort var de parkerade bilen. Toppnoteringsåret 2014 var hela fyra av tio stöldanmälda bilar hos If i december i själva verket borttappade.

Normalt över hela året har omkring en av sju bilar (15 procent) som anmäls som stulna i själva verket varit borttappade och återfinns inom kort, enligt Larmtjänst. Men i december är snittet var femte bil (20 procent).

– Den typiska kunden som tappar bort sin bil är en stressad trebarnsfar som kör en nyare bil och bor i Stockholm, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Listan över anledningar till att bilarna tappas bort i december kan göras lång. Man glömmer att man hade bilen till julfesten och tog taxi hem. Barnen skjutsades till skolans luciauppträdande, men man tog bussen till jobbet efteråt. Flera besök vid samma köpcentrum ledde till att parkeringarna blandades samman.

Ibland leder ”stölden” till fullständig panik för bilägaren som kanske ska iväg på resa över julen med familjen.

– Om man varit och handlat i ett köpcentrum och bilen är borta när man kommer ut från butiken är ett bra tips att åka tillbaka till samma parkering senare på kvällen. Då är chansen stor att bilen står ensam kvar där och väntar, säger Caroline Uliana.

Ifs bästa tips för att inte tappa bort bilen i julstressen:

  • Skicka ett mms/sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering
  • Ladda ned en app som hjälper dig att komma ihåg var du ställt bilen.
  • Knyt en vimpel på bilens antenn så att bilen syns bättre
  • Ställ dig på en refug eller annan högre punkt på parkeringen och scanna av med fjärrkontrollen, den når längre än man tror
  • Har du barn med dig – be dem memorera våningsplan och plats i parkeringshuset. Barnen har antagligen inte huvudet lika fullt av julbestyr som du
  • Har du ställt bilen i parkeringshus – leta alltid på våningsplanet under och över också
  • Försök undvika att handla samtidigt med alla andra
  • Om du inte hittar bilen – försök att åka tillbaka till parkeringen igen efter stängningstid – oftare än man tror står den kvar där alldeles ensam

Stressa mindre – kom ihåg att julen ska vara fridens högtid

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079