23948sdkhjf

Över 500 olagliga verkstäder i Norge

I år införs kvalitetsstandarden ”Godkänd Bilverkstad” i Sverige. I Norge, där det är lagkrav på auktorisation av bilverkstäder, har man stora problem med illegala arbetare och verkstäder som jobbar utan nödvändig auktorisation.

Den som vill driva bilverkstad i Norge måste enligt norsk lagstiftning bli godkänd, det vill säga bli auktoriserad, av Norges trafikmyndighet Statens Vegvesen. Och myndigheten känner till cirka 500 bilverkstäder i landet som arbetar utan den nödvändiga auktorisationen, vilket alltså innebär att de är olagliga. Det rapporterar Norges public service-TV, NRK.

Statens Vegvesen varnade i höstas de olagliga bilverkstäderna för att fortsätta sin olagliga verksamhet:

– Vi har inte förvarnat dem om att vi kan komma på besök, men vi har skickat brev till dem där vi upplyser dem om att deras verksamhet bryter mot lagen. Det berättar Vidar Labahå som jobbar med oanmälda kontroller av bilverkstäder på Statens Vegvesen för NRK.

2016 gjorde Statens Vegvesen omfattande kontroller av bilverkstäder runt om i Norge och upptäckte då 500-talet verkstäder som saknade auktorisation. Det är nu dessa verkstäder i år jobbar med att kontrollera och följa upp.

Andra problem som Statens Vegvesen upptäckt under sina inspektioner är svart arbetskraft, ofta från Rumänien och andra länder i östra Europa vilka ofta bor under dåliga förhållanden i eller i anslutning till verkstaden. Myndigheten har även hittat fall med verkstäder som tar betalt svart och bristfälliga och rent trafikfarliga reparationer.

Enligt norska Bilbransjeforeningen omsätter svartarbetet på landets bilverkstäder cirka 3 miljarder norska kronor per år.

Norge: trafikfarliga bilreparationer

En utlöst krockkudde som stoppats tillbaka i ratten var ett av flertalet skräckexempel på trafikfarliga reparationer som myndigheten Statens Vegvesen i Norge upptäckte när man hösten 2016 gjorde oanmälda kontroller på bilverkstäder.

Det var under två dagar hösten 2016 som Norges trafikmyndighet Statens Vegvesen gjorde oanmälda kontroller hos totalt 80 bilverkstäder runt om i Norge. Och resultatet blev lika nedslående som myndigheten hade föraningar om:

45 av de kontrollerade bilverkstäderna blev polisanmälda. I höstas hade det hunnit skrivas ut vitesförelägganden om totalt 1,5 miljoner Nkr i 27 av ärendena.

Under Statens Vegvesens kontroller hittades även flertalet fall av rent trafikfarliga bilreparationer. Här är två exempel:

Krockad bil med utlöst krockkudde i ratten som reparerades genom att krockkudden istället för att bytas mot en ny bara stoppades tillbaka in i ratten igen och förseglades.

Balken i en stötfångare lagades genom att en ny och helt felaktig balk bestående av en enkel plåtprofil liknande dem som används till exempelvis förvaringshyllor svetsades dit istället.

Läs mer: Nu sjösätts nya kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad i Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125