Compilator följer GDPR – den nya dataskyddslagen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Från och med den 25 maj 2018 gäller EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data Protection Regulation). Den kommer att omfatta alla företag som hanterar och lagrar personuppgifter, och givetvis har vi på Compilator förberett för den nya lagen. Enligt GDPR innebär personuppgifter all den information som är kopplad till en levande person, t.ex. namn, foto, e-postadresser, IP-adresser, platsinformation, och eventuella bilars registreringsnummer.

Vi rekommenderar att du redan nu häller upp en kopp kaffe - det är mycket att ta in! Vi har försökt att samla alla föreskrifter som gäller vid lagring och hantering av personuppgifter, utifrån vad dina medarbetare och kunder har rätt att veta.

Personuppgifter som du behandlar måste ha laglig grund. För att behandla personuppgifter måste det alltid finnas stöd i dataskyddsförordningen. Laglig grund kan vara ett samtycke innan du behandlar en personuppgift. En förkryssad ruta på hemsidan är inte att anse som samtycke längre, eftersom den förkryssade rutan gör att ett sådant samtycke inte anses ha lämnats frivilligt. Ett samtycke till utskick av ett nyhetsbrev är inte heller ok om det samtidigt innebär att du kommer att få reklam i brevlådan. Det gäller alltså att vara extra tydlig med vad du avser göra med uppgifterna du samlat in.

Rätt att veta. Dina kunder och medarbetare har utan kostnad rätt att veta vilken information du behandlar om dem, syftet med behandlingen och var någonstans behandlingen sker.

Rätt att invända. Rätten att invända omfattar t.ex. rätten att kunna avbryta alla dina nyhetsbrev, lagen är särskilt tydlig här. Du får heller inte använda personuppgifter som du har behandlat på en faktura för att skicka mail med erbjudanden, om inte du specifikt meddelat kunden att göra just detta och har ett bekräftat samtycke.

Rätten att bli bortglömd. Denna regel är kanske den som blir jobbigast att hantera då det ställer mycket speciella krav på din verksamhet. Har du adresser till kunder i ditt mail-program eller i ett mail ska dessa raderas om kunden begär detta. Det finns som jag nämnde i början begreppet laglig grund och den kan ibland gälla före din kunds önskan att bli bortglömd. Har du fått samtycke att lagra en faktura med namn och adress är detta en laglig grund. Men du måste efter 7 år radera denna faktura eftersom uppgiften då kommer att sakna laglig grund. En adress på ett förvaringskort har ett samtycke då ni ingått ett avtal som löpande förnyas.  Det kan alltså finnas olika syften med din behandling av personuppgifter där lagringen av fakturor lyder under en, och kontakten i ditt adressregister lyder under en annan.

Rätten att bli meddelad vid dataintrång. Skulle din dator bli hackad eller om du tappar ett usb-minne med adresser har berörda personer under vissa omständigheter rätt att inom skälig tid bli underrättade.

Det kan bli dyrt om du inte följer lagen! De företag som inte följer GDPR riskerar stora böter med upp till 4% av företagets totala omsättning. Det handlar inte bara om IT utan all hantering av personuppgifter. Har du t.ex. ett löneregister innehåller detta personuppgifter, och det är ditt ansvar att ha regler för hur dessa rensas om personer slutar på företaget.

Här kommer lite tips om hur du ska klara efterfölja GDPR Tänk på alla personuppgifter som lånade och att när du inte har något syfte med dem, ska de tas bort. Du ansvarar för alla personuppgifter, oavsett vart de lagras. Det är ditt ansvar att dina leverantörer av IT-system har de rätta säkerhetssystemen för att skydda dina kunders data. Du måste ha rutiner för att ta bort personuppgifter samt dokumentera var och hur din data förvaras och hanteras.

Ställ följande frågor till dig själv:

  • Varför lagrar vi uppgifterna istället för att radera dem?
  • Har kunden/individen verkligen gett sitt samtycke till lagring?
  • Varför sparar vi uppgifterna? Du får t.ex. inte lagra skostorlek om du inte kan motivera detta som nödvändigt för din verksamhet och din kund.
  • Vad är syftet med behandlingen? Kategorisera dessa syften.
  • Hur länge är det motiverat att lagra uppgifterna? Skaffa rutiner som rensar ut gamla data.
  • Om en kund vill bli bortglömd hur agerar jag då?
  • Om en kund vill veta vad som finns lagrat, vilka besked ger jag då?
  • Hur vet jag att den som begär uppgifterna verkligen är den person som den utger sig för att vara?

Compilator är redo för GDPR! Vår resa på Compilator startade redan i våras med en serie möten med våra jurister för att reda ut vad vi måste göra för att bli godkända för GDPR. För våra kunder innebär detta att de kommer få en produkt som uppfyller GDPR, och vi kommer hjälpa till med frågor för alla om behöver hjälp.

DäckData kommer att få speciella rapporter som ger kunderna besked om var vi lagrat vad. Du kan t. ex. radera en kontakt utan att det påverkar arkiverade fakturor, vilka kan rensas separat efter 7 år. Vårt kassaregister är godkänt av Skatteverket och lagrar inga personuppgifter, vilket gör GDPR-resan extra smidig. Tänk på att ett registreringsnummer på ett kvitto med en adress är en personuppgift.  En bild på en bil med synligt registreringsnummer utanför din verkstad är också en personuppgift. 

GDPR träder i kraft inom några månader och innebär ökad säkerhet för oss alla.  Vårt råd till er är att se över hur ni kan möta lagen redan nu, annars kan konsekvenserna bli smärtsamma. Observera att du som läsare själv måste säkra din verksamhet juridiskt och att texten nedan är förenklad.

 

Källa: Compilator

 

 



Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nyckellösa bilar stjäls genom relä-attacker

I takt med att bilarnas låssystem moderniserats har biltjuvarna hittat nya vägar för att ta sig in i och lägga beslag på fordonen. Nu ökar reläattackerna på nyckellösa bilar.

Inte precis någon vanlig däckbutik

Underlättar framkomlighet för utryckningsfordon


Så slutade de stjäla arbetskraft av varandra

En HR-chef och en säljchef tyckte att det var ohållbart att bilhandlarna i Danmark köpte över säljare från varandra. Så de tog initiativ till en treårig säljarutbildning.

Inspirationsdagen 100% verkstad bjuder på ett spännande program för alla verkstäder

”Om jag ska komma till ett jobb år efter år och vara där åtta timmar om dagen och har den fantastiska möjligheten att själv peka ut kompassriktningen. Då ska jag göra det. Jag har i praktiken försökt skapa ett bolag som jag själv skulle vilja jobba på.”

Euromaster förnyar sitt avtal med Compilator

Nyhetsbrev

Mercedes-Benz Vans och BASF satsar på mobilitet

Mercedes-Benz Vans och BASF planerar ett samarbete för att driva fram innovationer inom mobilitet. Inledningsvis handlar det om att optimera persontransporterna på BASF:s anläggning i Ludwigshafen, där ett efterfrågestyrt samåkningssystem snart införs.

Arkiv

Prins Carl Philip totaltvåa i GTB

Nu tar däcken steget ut i rymden

Goodyear ska studera reaktioner i däckmaterial genom experiment vid den internationella rymdstationen ISS.

Johan Kristoffersson säkrade STCC-guldet 2018

ABS Wheels samarbetar med CDON.COM

PWR Racing presenterar elektrisk STCC-bil med 600 hästkrafter

– Den här bilen är revolutionerande att köra. Prestandan är vansinnig och dessutom låter den helt underbart, inte alls som man förväntar sig att en elbil ska låta. Medan vi självklart är i den absoluta lindan av utvecklingen så är potentialen enorm, det här är definitivt helrätt väg för framtidens racing vad gäller teknik, miljöpåverkan och underhållning, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Disciplinnämndens beslut att fria PWR Racing överklagas

Rånades i hemmet på sin Porsche Panamera

Larmtjänst rapporterar att en svart Porsche Panamera 4 S stulits efter ett spektakulärt rån i Spånga utanför Stockholm.

Brett arbetsområde säkrar kundbasen för motorrenoverare

Kraftuttag, racingmotorer och igensotade dieseltoppar får hjulen att snurra för fullt för Jönköpings Motorrenovering.

Här är Sveriges femte motorbranschcollege

KBV har ISO-certifierat hela sin verksamhet

Kontrollerad Bilverkstad, KBV, fortsätter att stärka sin ställning som konsultföretag inom kvalitetsledning och verksamhetsutveckling med inriktning på bil- och skadeverkstäder.

Peugeot e-LEGEND CONCEPT

BIL Swedens statistiska årsbok Bilismen i Sverige 2018

Så fungerar Hella Gutmanns digitala glasögon

Filma, ta bilder eller titta på film – allt medan du är uppkopplad i samtal med den tekniska supporten. Hella-Gutmanns nya digitala glasögon är mer än bara ett par ovanligt avancerade brillor.

Dags för Yrkes-EM i Budapest

Den 24 september lyfter planet mot Budapest och Yrkes-EM 2018. Från fordonsbranschen tävlar de unga proffsen Alexander Olofsson, Mathias Röstberg och Ante Olofsson i grenarna personbilsteknik, maskinteknik och lastbilsteknik.

Johan Kristoffersson har bara guld i sikte

Han lämnade senaste deltävlingen i STCC som mästerskapsledare med fjortons poängs marginal. Till avslutningen på Mantorp åker han som tvåa, med sju poäng att hämta in. Veckans turbulens i racing-Sverige påverkar ändå inte Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-förarens inställning.

Kvinnor bättre på att välja bränslesnåla bilar

Elbilsmässa visar boomen för laddbara bilar

Yrkesförare fartsyndare på 30-vägar

Innovativt skum för tunna och lätta instrumentpaneler

3

Här märks ingen ångest för Bonus Malus

”De här bilarna tål allt”

Ford rensar i motorutbudet

Inspektioner ska hitta avgasmanipulerade fordon

Här är Ford-modellerna som kan försvinna

Bosch lanserar ny e-drivlina

BCA tillsätter ny skandinavisk vd

Teknikens Värld spred falsk nyhet

Opel drar ned produktionen

Oro över att försäljningen av biodrivmedel sjunker

Se alla Företagens egna nyheter

Kan ett defekt fjäderbenslager vara farlig?

Vår egenutvecklade lampa för den nordiska marknaden

Dags för Miljö- och Kemidagarna! Boka tidigt 1000 kr rabatt

LED extraljus 9"

Hur fungerar vår nya ABS-testare och hur får du som kund njuta av vår investering?

ColorGlo etablerar närmre samarbete med försäkringsbolagen

Nyhet! Ventilhattar

Europeiska kemikaliemyndigheten hjälper företag att förstå lagstiftningen

Två Experter Blir En

Ny Luftbälg till Jeep Grand Cherokee WK2

HBA lanserar en helt ny serie Maxtel extraljus!

Upptäck "fulgas" i din AC-station

Skärpta kvalitetskrav från biltillverkare - Triscan följer med

Kurvad LED extraljusramp

LBM Autoparts live på Automechanika!

EcoOnline - nu över 1000 kunder på svenska marknaden

Press Conference NGK Spark Plug, Tuesday 11.9, Time 18.00, Hall 3, stand B81

MAXTEL Evapor LED 509" extraljus 12/24 V

Triscan kvalitetskontroll på stället - även i Asien

Carsystem Goes UV

Carsystem Plastlim Godkänd av Svensk Bilplastteknik

Revolutionerande blixtljus!

Se vårt nya, breda sortiment av installationsmaterial för fordon!

Schaeffler Automotive Aftermarket ger produktförpackningarna ett nytt utse...

HpP Primer

Sänd till en kollega

0.212