23948sdkhjf

Compilator följer GDPR – den nya dataskyddslagen

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Från och med den 25 maj 2018 gäller EU:s nya dataskyddsförordning GDPR (General Data Protection Regulation). Den kommer att omfatta alla företag som hanterar och lagrar personuppgifter, och givetvis har vi på Compilator förberett för den nya lagen. Enligt GDPR innebär personuppgifter all den information som är kopplad till en levande person, t.ex. namn, foto, e-postadresser, IP-adresser, platsinformation, och eventuella bilars registreringsnummer.

Vi rekommenderar att du redan nu häller upp en kopp kaffe - det är mycket att ta in! Vi har försökt att samla alla föreskrifter som gäller vid lagring och hantering av personuppgifter, utifrån vad dina medarbetare och kunder har rätt att veta.

Personuppgifter som du behandlar måste ha laglig grund. För att behandla personuppgifter måste det alltid finnas stöd i dataskyddsförordningen. Laglig grund kan vara ett samtycke innan du behandlar en personuppgift. En förkryssad ruta på hemsidan är inte att anse som samtycke längre, eftersom den förkryssade rutan gör att ett sådant samtycke inte anses ha lämnats frivilligt. Ett samtycke till utskick av ett nyhetsbrev är inte heller ok om det samtidigt innebär att du kommer att få reklam i brevlådan. Det gäller alltså att vara extra tydlig med vad du avser göra med uppgifterna du samlat in.

Rätt att veta. Dina kunder och medarbetare har utan kostnad rätt att veta vilken information du behandlar om dem, syftet med behandlingen och var någonstans behandlingen sker.

Rätt att invända. Rätten att invända omfattar t.ex. rätten att kunna avbryta alla dina nyhetsbrev, lagen är särskilt tydlig här. Du får heller inte använda personuppgifter som du har behandlat på en faktura för att skicka mail med erbjudanden, om inte du specifikt meddelat kunden att göra just detta och har ett bekräftat samtycke.

Rätten att bli bortglömd. Denna regel är kanske den som blir jobbigast att hantera då det ställer mycket speciella krav på din verksamhet. Har du adresser till kunder i ditt mail-program eller i ett mail ska dessa raderas om kunden begär detta. Det finns som jag nämnde i början begreppet laglig grund och den kan ibland gälla före din kunds önskan att bli bortglömd. Har du fått samtycke att lagra en faktura med namn och adress är detta en laglig grund. Men du måste efter 7 år radera denna faktura eftersom uppgiften då kommer att sakna laglig grund. En adress på ett förvaringskort har ett samtycke då ni ingått ett avtal som löpande förnyas.  Det kan alltså finnas olika syften med din behandling av personuppgifter där lagringen av fakturor lyder under en, och kontakten i ditt adressregister lyder under en annan.

Rätten att bli meddelad vid dataintrång. Skulle din dator bli hackad eller om du tappar ett usb-minne med adresser har berörda personer under vissa omständigheter rätt att inom skälig tid bli underrättade.

Det kan bli dyrt om du inte följer lagen! De företag som inte följer GDPR riskerar stora böter med upp till 4% av företagets totala omsättning. Det handlar inte bara om IT utan all hantering av personuppgifter. Har du t.ex. ett löneregister innehåller detta personuppgifter, och det är ditt ansvar att ha regler för hur dessa rensas om personer slutar på företaget.

Här kommer lite tips om hur du ska klara efterfölja GDPR Tänk på alla personuppgifter som lånade och att när du inte har något syfte med dem, ska de tas bort. Du ansvarar för alla personuppgifter, oavsett vart de lagras. Det är ditt ansvar att dina leverantörer av IT-system har de rätta säkerhetssystemen för att skydda dina kunders data. Du måste ha rutiner för att ta bort personuppgifter samt dokumentera var och hur din data förvaras och hanteras.

Ställ följande frågor till dig själv:

  • Varför lagrar vi uppgifterna istället för att radera dem?
  • Har kunden/individen verkligen gett sitt samtycke till lagring?
  • Varför sparar vi uppgifterna? Du får t.ex. inte lagra skostorlek om du inte kan motivera detta som nödvändigt för din verksamhet och din kund.
  • Vad är syftet med behandlingen? Kategorisera dessa syften.
  • Hur länge är det motiverat att lagra uppgifterna? Skaffa rutiner som rensar ut gamla data.
  • Om en kund vill bli bortglömd hur agerar jag då?
  • Om en kund vill veta vad som finns lagrat, vilka besked ger jag då?
  • Hur vet jag att den som begär uppgifterna verkligen är den person som den utger sig för att vara?

Compilator är redo för GDPR! Vår resa på Compilator startade redan i våras med en serie möten med våra jurister för att reda ut vad vi måste göra för att bli godkända för GDPR. För våra kunder innebär detta att de kommer få en produkt som uppfyller GDPR, och vi kommer hjälpa till med frågor för alla om behöver hjälp.

DäckData kommer att få speciella rapporter som ger kunderna besked om var vi lagrat vad. Du kan t. ex. radera en kontakt utan att det påverkar arkiverade fakturor, vilka kan rensas separat efter 7 år. Vårt kassaregister är godkänt av Skatteverket och lagrar inga personuppgifter, vilket gör GDPR-resan extra smidig. Tänk på att ett registreringsnummer på ett kvitto med en adress är en personuppgift.  En bild på en bil med synligt registreringsnummer utanför din verkstad är också en personuppgift. 

GDPR träder i kraft inom några månader och innebär ökad säkerhet för oss alla.  Vårt råd till er är att se över hur ni kan möta lagen redan nu, annars kan konsekvenserna bli smärtsamma. Observera att du som läsare själv måste säkra din verksamhet juridiskt och att texten nedan är förenklad.

 

Källa: Compilator

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu är det premiär för nya Porsche Cayenne Coupé

Renault startar pilotprojekt med V2G

Renault startar nu det första storskaliga pilotprojektet med reversibel elektrisk laddning, V2G (vehicle-to-grid). Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer.

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Halvt ton vattenpipstobak värt flera miljoner i beslag vid razzia mot bilverkstäder

En riktad insats mot bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge medförde flera gripanden och beslag av misstänkt stöldgods, kontanter och tobak till vattenpipor.

Nya säkerhetslösningar aviserade av Volvo Cars

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Se alla Företagens egna nyheter

Drivaxlar till senaste Mercedes C-klass

Nya drivaxlar till Tesla Model S

Fabriksrenoverad Bosch original dieselspridare till Citroen och Mini Cooper

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

Sänd till en kollega

0.113