23948sdkhjf

Dieselavgaser testades på apor och människor

VW, Daimler och BMW har varit inblandade i tester av avgaser på apor och människor. Det avslöjas av tyska och amerikanska medier. Bilföretagen tar avstånd från experimenten och politiker kräver att saken utreds och att de skyldiga straffas, skriver svt.se.

Det var organisationen EUGT, The European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector, som ansvarade för testerna. EUGT grundades 2007 av Volkswagen, Daimler och BMW. Uppdraget var att motbevisa Världshälsorganisationens beslut att klassificera dieselutsläpp som cancerframkallande.

Tester med apor har skett vid ett forskningslaboratorium i New Mexico, USA. Tio apor stängdes in i burar där de fick se tecknade filmer samtidigt som de andades in dieselavgaser. Nu avslöjar även  Stuttgarter Zeitung dokument som visar att tester även utförts på människor. Vid ett institut knutet till universitetet i Aachen undersöktes 25 friska personer efter att ha andats in olika koncentrationer av kvävedioxid under flera timmar. Studien kunde dock aldrig bevisa några hälsoeffekter efter testerna.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156