23948sdkhjf

SAFER i nytt projekt för implementeringen av autonoma fordon

SAFER Trafiksäkerhetscentrum har beviljats medel från Vinnova för ett nytt viktigt projekt - Drive Sweden Test Site Automated Highway III. Det är det tredje projektet i raden som syftar till att skapa testbäddar för utveckling, utvärdering och demonstration av autonoma och digitaliserade transporter, med fokus på landsväg och motorväg. 

Projektet ska bidra till att förbättra synlighet och koordinering mellan aktörer och mellan olika projekt som på demonstrerar och testar autonoma regional- och fjärrtransporter av gods och människor. Projektet ska även förtydliga vision och målbild för autonoma fjärr- och regionaltransporter och bidra till att öka antalet aktiviteter på området, stödja kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning, samt driva på att infrastruktur som stödjer automatiserade fordon kommer på plats.

En arbetsgrupp med representanter från näringsliv, samhälle och akademi jobbar med att definiera vilka aktiviteter som bör fokuseras, vilken infrastruktur som behövs och vad som kan demonstreras. Medlemmarna i gruppen ska kartlägga vilka aktörer som är involverade i olika demonstrations- och testprojekt och försöka stimulera och hjälpa olika aktörer framåt i sina projekt, t ex genom att koordinera ansökningar och förstudier. Att skapa intresse och sprida kunskap är också viktiga delar i projektet, liksom utveckling av färdplaner inom området.

Projektet kommer drivas fram till 31 oktober 2018. Finansiär är Vinnova och flera av SAFERs parter är engagerade i projektet; Chalmers, Volvo Lastvagnar och Autoliv. Även Scania, Ericsson och PostNord deltar i arbetet. Projektet är en viktig del i SAFERs projektportfölj inom automatiserad körning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08