23948sdkhjf

Unik utbildning för husbilstekniker har fått klartecken

-Nu kan vi stoltsera och gratulera alla serviceanläggningar och återförsäljare till Husbilar och Husvagnar i hela Sverige. I dagarna fick gavs beskedet från Yrkeshögskolemyndigheten att få bedriva utbildningen ”Husbil-Husvagntekniker” i Falkenberg ,säger utbildningsledaren Kent Gunnarsson.

För att få ingå i yrkeshögskolan, och bedriva en YH-utbildning, krävs att branschen stöttar och visar på stort anställningsbehov samt möjligheten att ta emot LIA studerande (LIA betyder Lärande I Arbete och är en praktik som de studerande genomför i utbildningen på företagen).

-Även delaktighet i framtagandet av utbildningen är en förutsättning säger Bo Ericsson vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening. Från vår sida har vi stöttat och kommer fortsätta att vara en part och ge eleverna relevanta juridiska kunskaper.

Under tre år har man skickat in ansökningar till Myndigheten för yrkeshögskola. Fördelar med YH-utbildning är många, främst är att teori och praktik varvas och att de studerande får chans till att visa upp sig på sina respektive LIA-företag, och att företagen får chansen att handplocka studerande som visat framfötterna.

Konkurrensen är hård, Myndigheten har behandlat 1 208 ansökningar för att bedriva yrkeshögskoleutbildning och beviljar 525 utbildningar. Det innebär den högsta beviljandegraden någonsin, 43 procent. Totalt beviljas ca 36 000 nya utbildningsplatser till yrkeshögskolan.

-Kent Gunnarsson ”brinner” för det han gör och det är så otroligt bra och duktigt att Kent har lyckats få igång den här utbildningen för branschen, säger Bo Ericsson.

Utbildningen Husbil-Husvagntekniker i Falkenberg är ettårig utbildning (200 yhp) med 20 platser. Här får de studerande lära sig bl a arbetsledning, chassi, elkunskap, elektronik, företagsekonomi, kyla och värme, montage och demontering, sandwichkonstruktion, täthets- gaskontroll och lite till.

Start beräknas kunna aske i september ochman på många sökande då det är nationellt intag som gäller.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141