23948sdkhjf

Löpande band-produktion med Iron Man-kostym

Ford är den första biltillverkaren i världen att använda sig av artificiellt exoskelett, en slags Iron Man-kostym, vid sin löpande band-produktion. Den avancerade kostymen gör jobbet lättare för arbetare i produktionen, och minskar risken för förslitningsskador.

Det är lätt att koppla Fords nya futuristiska kostym till Tony Starks alter ego Iron Man. Exoskelettet som används vid företagets löpande band-produktion ser till att avlasta arbetarnas axlar och rygg genom att fördela vikten i olika lyft till höfterna.

– Att arbeta vid ett löpande band kräver en hel del kunskap och skicklighet. Det kan även vara en stor utmaning rent fysiskt. Vår exoskelett-kostym kan vid en första anblick se ut att komma från en science fiction-film, men faktum är att den kan hjälpa till att minska stress och förenkla tunga lyft, säger Dale Wishnousky, produktionschef på Ford Europa.

Vid utvecklingen av exoskelett-kostymen frågade produktionscheferna cirka 200 arbetare vid en Ford-anläggning hur kostymen skulle kunna hjälpa dem i deras arbetsvardag. Efter det valde cheferna ut cirka 100 arbetare som de ansåg skulle ha mest nytta av kostymens teknologi, som också fick vara med och utveckla kostymen i samarbete med en grupp designers. De som använder kostymen manövrerar tunga, otympliga föremål som bränsletankar

– Vissa dagar kan mitt jobb kännas som ett riktigt gympass, så du behöver verkligen vara vältränad och må bra i kroppen för att orka. Exoskelett-kostymen gör stor skillnad i min arbetsvardag, jag är helt enkelt inte lika trött när mitt skift är slut efter att jag använt den, säger Ramón Navarrete som monterar inredningar vid Fords löpande band-produktion.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078