23948sdkhjf

Digital kompetens och kapital största utmaningen för Industri 4.0

Ny forskning från Siemens Financial Services (SFS) har identifierat sex viktiga utmaningar för tillverkare som börjat övergå till en industri 4.0-modell. Rapporten Practical Pathways to Industry 4.0, visar att digital kompetens och tillgång till finanser är de två största utmaningarna för en framgångsrik omvandling. Utan tillgång till lämplig och hållbar finansiering från tredje part står tillverkare inför stora utmaningar med att hålla sig konkurrenskraftiga genom övergången.

I den digitaliserade och automatiserade industri 4,0-samhället finns möjligheten att digitalt sammanlänka människor, maskiner och system. Detta ger tillverkare ett antal fördelar som förbättrad effektivitet, mer förebyggande underhåll som förbättrar hållbarheten och ett bättre samarbete, tack vare digitala dataflöden.

Övergången till en industri 4.0-modell är dock ingen helomvändning, utan en process i flera steg. SFS har intervjuat tillverkare och managementkonsulter för att undersöka de hinder som uppstår under omvandlingen. Utav de sex viktigaste utmaningarna som rapporten identifierat var det två utmaningar som rankades särskilt problematiska, nämligen att utveckla digitala färdigheter och att få tillgång till finansiering för investeringar.

Dom fyra andra viktiga utmaningarna var, rankade med den viktigaste först: att bygga en kultur av samarbete, data- och IT-säkerhetsproblem, att skaffa fram tillräckligt många och bra underlag och bevis för avkastning på digitaliseringsinvesteringar samt att implementera specialiserade strategiska ledningsfunktioner för att skapa en tydlig och planerad plan för omvandlingen till industri 4.0.

Att bygga en praktisk plan för industri 4.0 kan förstås inte reduceras till en enda, förenklad formel då varje företags omständigheter är olika. Men trots detta höll de intervjuade med om att en stadig metodik är nödvändig för att bygga en hållbar plan för digitalisering och automatisering. Av studien framgick det att en sådan framgångsrik metod ofta vilar på sex viktiga beståndsdelar: att kunna uppskatta hinder och utmaningar, att utvärdera möjligheter, uppnå effektiv mätning, rekrytering och fortbildning samt integrering av strategisk finansiering.

De intervjuade placerade finansiering högt på listan av saker att överväga när man bygger upp en praktisk plan för industri 4.0. Att tidigt överväga olika finansieringsmöjligheter som ett första steg i planeringen vidgar utbudet av investeringsmöjligheter för teknologi som en del den strategiska utvecklingen i strävan mot industri 4.0.

Specialistfinansierare har utvecklat en uppsättning finansieringsverktyg, så kallade ”finans 4.0”, som möjliggör övergången till nya den generationens digitala teknik på ett sätt som är prisvärt och hållbart och är utformat för att lindra pressen på tillverkarens kassaflöde och rörelsekapital. I rapporten undersöks dessa metoder för specialiseringsfinansiering som finansiering av så kallad ”pay-to-access/use-teknik-” och utrustning, teknikuppgradering och uppdateringar, mjukvarufinansiering, betalning utefter resultat, övergångsfinansiering och rörelsekapitallösningar.

-Genom att tidigt, under utvecklingen av strategi och plan, överväga sina finansieringsmöjligheter kan tillverkare få tillgång till ett bredare utbud av alternativ för när  den nya generationens digitala teknologi ska inskaffas, säger Gunnar Skagerlind, försäljningschef för industrisektorn på SFS. Men för detta krävs specialistfinansiärer som kan industri 4.0-teknik, och vet hur den bäst implementeras, så att tillverkare kan investera och samtidigt lindra pressen på sitt kassaflöde och rörelsekapital.

Rapporten lanseras som en del av Siemens Finance Week. Siemens Finance Week 2018 är en diskussionsplattform som ämnar att visa hur finansieringslösningar kan hjälpa företag att möta nuvarande och framtida utmaningar.

 Metod

Över 60 tillverkare och managementkonsulter intervjuades via telefon i oktober och november 2017. De ombads identifiera de huvudsakliga hinder och utmaningar (rankade i ordning) med digitalisering och automatisering i praktiken samt beskriva hur dom är sammanlänkade. Dom ombads också beskriva hur man bygger en framgångsrik strategi, vilka färdigheter som samt samt hur det kan finansieras för att uppnå bästa möjliga avkastning på investeringar. De intervjuade kom från följande länder och regioner: Kina, Frankrike, Tyskland, Indien, Polen, Ryssland, Spanien, Sverige, Turkiet, Storbritannien och USA.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093