23948sdkhjf

Pirelli tar grepp på Svenska rallyt

På torsdag kväll går startskottet för Rally Sweden 2018 (Svenska rallyt). Det är Sveriges största rallytävling och den andra deltävlingen i årets rally-VM. Fram till och med söndag kommer 67 förare att göra upp på smala, krokiga och ofta hala vägar i Värmland och i Norge. Gott om snö och utlovade minusgrader bäddar för en tävling som lever upp till sitt epitet som rally-VM:s enda renodlade vinterrally.

Svenska rallyt har körts på vintern ända sedan 1965. Underlaget varierar vanligen mellan is, snö och grus, samtidigt som temperaturen kan svänga mellan plus- och minusgrader. Detta ställer enormt höga krav på däcken.

I år har Pirelli specialutvecklat ett nytt Sottozero Ice, med 7 mm långa dubbar. Med lärdomar från tidigare vinterrallyn, men även från Formel 1, är däcket skräddarsytt för att leverera bästa möjliga kombination av prestanda och hållbarhet. I Svenska rallyt kommer 33 förare köra på Sottozero Ice, varav 14 tävlar i junior-klassen till vilken Pirelli är ensam däckleverantör.

Fakta inför Svenska rallyt

  • Rallyt börjar i Karlstad, går via Torsby över till Norge och sedan tillbaka till svenska Hagfors. Tävlingen avslutas i Torsby på söndagen.
  • ”Colin’s Crest” är namnet på det välkända parti där föraren Eyvind Brynildsen satte rekord med ett hopp på 45 meter 2016.

Fjolårets vinnare av Svenska rallyt var Jari-Matti Latvala, Finland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079