23948sdkhjf

Andelen supermiljöbilar 7 procent i januari

- Andelen supermiljöbilar av de totala nyregistreringarna ökar stadigt och var i januari uppe i 7,1 procent, vilket kan jämföras med 5,2 procent januari förra året. För hela 2018 räknar vi med att andelen supermiljöbilar kommer att uppgå till 9,4 procent i riket som helhet. Stockholms län hade i januari den högsta andelen supermiljöbilar med 11,8 procent, följt av Uppsala län med 7,1 procent, säger Mattias Bergman, vd för BIL Sweden. 

- Det är en glädjande utveckling när alltfler supermiljöbilar, dvs elbilar och laddhybrider, kommer ut på marknaden och ersätter äldre bilar med sämre miljöprestanda. Det ger lägre utsläpp av både koldioxid och andra utsläpp från den svenska bilparken, fortsätter Mattias Bergman.

- De flesta supermiljöbilana registreras i de tre storstadslänen. I januari svarade Stockholms, Västra Götalands och Skåne län tillsammans för 75 procent av antalet nyregistrerade supermiljöbilar. Stockholms län är klart störst, där varannan ny supermiljöbil registrerades. Den höga andelen av nybilsregistreringarna som sker i Stockholms län förklaras av att flera leasingbolag och större företag har sitt säte i Stockholms län, säger Mattias Bergman. 

- Norrlandslänen har sedan lång tid tillbaks den högsta andelen dieslar av de totala nyregistreringarna jämfört med länen söderut. Den högsta dieselandelen i januari hade Jämtlands län, följt av Västernorrlands och Gävleborgs län. I Jämtlands län var 57 procent av nyregistreringarna dieslar. Den lägsta dieselandelen hade Gotlands län med 24 procent dieslar, avslutar Mattias Bergman.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063