23948sdkhjf

Digitalisering är en konkurrensfördel

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Digitaliseringen behöver inte vara ett hot mot bilindustrin, det menar verkstadsportalen autobutler.sesom har undersökt digitaliseringen bland de största svenska bilföretagen.

Om man förstår hur man använder de nya digitala möjligheterna kan det lätt bli en exportvara som kan ge nya möjligheter till intäkter. En undersökning från verkstadsportalen autobutler.se pekar på att det finns en växande grupp av kedjeverkstäder som har lyckats bra med att få omsättning från digitala kunder. De mest framgångsrika verkstäderna ligger vanligtvis i storstäderna, men det finns en växande grupp mekaniker utanför de mest trafikerade områdena i städerna som ökar intäkterna.

- Om en verkstad ligger utanför de större städerna tvingas man göra en extra ansträngning för att få kunder. Åtskilliga mekaniker omsätter för mer än 10 miljoner kronor via autobutler.se. De har utnyttjat de nya digitala möjligheterna för att skapa stora fördelar online, även om de rent geografiskt ligger mindre gynnsamt till, förklarar autobutler.se vd Christian Legêne. Han påpekar att mekanikerna först och främst använder portalens förkalkylerade erbjudande som gör det möjligt att skicka många erbjudanden till kunderna.

- Förr var det viktigt att ha en stor fysisk butik, gärna i ett attraktivt läge om man ville ha en seriös profil. Så är det inte på webben. Allt handlar om din digitala förståelse. Om du använder de många nya verktygen kan du i princip ge bilägaren en bättre upplevelse oavsett din storlek eller ekonomiska kapacitet.

Autobutler har studerat branschens synlighet på webben. Med små robotar analyseras de enskilda webbplatserna för att hitta deras placering på Google, i online-annonser, sociala medier, bloggar med mera.

Generellt klarar bilbranschen sig bra, även om det är långt till de bästa. Bland digitala företag och e-shops har mekonomen.se med sitt fokus på onlineförsäljning lyckats skapa en position som branschens bästa digitala plattform följd av verkstadsportalen autobutler.se.

Volkswagens webbplats är den bäst placerade bland bilmärkena. Detta återspeglar att man har lyckats skapa relevanta webbplatser och trafik via nätet.

Även om många bilhandlare är på god väg med relevanta försäljningskanaler online kan man inte säga detsamma om de svenska verkstadskedjorna. Meca sticker dock ut tillsammans med verkstadsportalen autobutler.se.

- Autobutler.se är en rent digital verksamhet med högt specialiserade digitala experter. Vi tillbringar all vår tid med att arbeta med att ligga i framkant med digitala verktyg som gör det lättare för verkstäderna att få nya kunder. Vi ligger i topp på Google, har mobilanpassade webbplatser och erbjuder verkstäderna mycket god synlighet. Omvänt upplever vi att verkstadskedjorna straffas av Google för deras brist på digital strategi.

Varje år ökar svenskarnas aptit för att shoppa på nätet och att använda onlinetjänster. Det ger branschen nya möjligheter. På autobutler.se uppmanar man därför branschens aktörer att gå ihop med digitala spelare.

- Det kan skapas fler exportframgångar som gynnar alla i branschen. Men det kräver att du är redo att bryta med traditionen och slå dig ihop med de nya digitala aktörerna. I den fysiska världen finns det en huvudgata för bilhandlare och verkstäder – så är det också online – här är det bara så mycket svårare att få och behålla sin position, förklarar Legêne. Han påpekar att svenskarna i förhållande till andra länder är så långt före att samarbetet mellan digitala experter och bilindustrin kan bli en ny tillväxtmotor i branschen.

Bakgrund

Hur man blir mer synlig på nätet

Om du vill bli mer digital kan du fokusera på fyra områden:

 1 Omdömen online

Se till att du har ett digitalt verktyg så att kunderna kan recensera dig online. Det kan visa sig vara de viktigaste kriterierna för att potentiella kunder ska välja din verksamhet.

 

  1. Ta emot beställningar på nätet

Även om det kanske låter banalt är det i dag inte möjligt att i praktiken köpa eller göra en slutlig reservation online hos de största svenska branschaktörerna. Om branschen inte ser till att ändra på detta kommer man att bli omsprungen av digitala aktörer som behärskar grunderna.

 

  1. Svara kunderna när kunderna har tid

På autobutler.se följer man kontinuerligt mer än 400 000 registrerade kunder. De bästa verkstäderna är de som har möjlighet att svara bilägaren när bilägaren har tid. Det kräver att branschen använder digitala lösningar som gör att man kan vara online 24/7, precis som kunderna.

 

  1. Var mobil

Även om en bokning av bilreparation kan vara omfattande använder de allra flesta bilägarna i dag mobiltelefonen för att hitta och välja en verkstad på webben. Under de senaste åren har utvecklingen exploderat. Förra året var siffran hos autobutler.se mindre än hälften av besökarna, och i dag har antalet ökat till att 55 procent av alla kunder använder en smartphone eller surfplatta när de nyttjar webbplatsen.

 

 

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu är det premiär för nya Porsche Cayenne Coupé

Renault startar pilotprojekt med V2G

Renault startar nu det första storskaliga pilotprojektet med reversibel elektrisk laddning, V2G (vehicle-to-grid). Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer.

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Halvt ton vattenpipstobak värt flera miljoner i beslag vid razzia mot bilverkstäder

En riktad insats mot bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge medförde flera gripanden och beslag av misstänkt stöldgods, kontanter och tobak till vattenpipor.

Nya säkerhetslösningar aviserade av Volvo Cars

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är elbilen med inbyggda solceller

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Se alla Företagens egna nyheter

Drivaxlar till senaste Mercedes C-klass

Nya drivaxlar till Tesla Model S

Fabriksrenoverad Bosch original dieselspridare till Citroen och Mini Cooper

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

Sänd till en kollega

0.119