23948sdkhjf

Regeringsbeslut om yrkesprogrammen kan ge lyft för fordons- och transportprogrammet

Att regeringen har beslutat att låta yrkesämnena stå kvar på schemat i gymnasieskolans yrkesprogram utan att kortas ned, samtidigt som eleverna ges högskolebehörighet är en storseger för transportnäringen. Beslutet innebär med största sannolikhet att fler elever kommer att vilja söka fordons- och transportprogrammet. 

Regeringen deklarerade tidigt under sin mandatperiod att yrkesprogrammen ska ge grundläggande behörighet till högre utbildning. Transportföretagen har lika länge arbetat för att det inte får innebära att yrkesämnena därmed får mindre utbildningstid – främst för att utbildningarna måste matcha branschens behov.

-Vi har länge jobbat med frågan om att låta yrkesämnena stå kvar på schemat utan att minska timundervisningen, samtidigt som eleverna ges möjlighet till högskolestudier. En nära och konstruktiv dialog med regeringen har nu lett till detta glädjande besked att ge yrkesprogrammen högskolebehörighet men utan att minska undervisningen i yrkesämnena, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Transportnäringen har ett mycket stort rekryteringsbehov. En av orsakerna är att allt färre elever under senare år har sökt sig till gymnasieskolans yrkesprogram. Därför är det viktigt att göra programmen mer attraktiva. Regeringens beslut om att låta yrkesprogrammen ge högskolebehörighet öppnar nu dörren för flera att våga välja yrkesprogrammen samtidigt som kvaliteten inte inskränks. Antalet undervisningstimmar i yrkesämnena kommer alltså inte att minska.

-Vi tror att beslutet kommer att få fler elever att söka sig till yrkesutbildningarna och till gymnasieskolans fordons- och transportprogram. Regeringens beslut är med andra ord en politisk storseger för vår bransch och för resten av näringslivet. I förlängningen ser vi även att enskilda elever och samhället står som vinnare, avslutar Caj Luoma.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079