Krav på lagstiftningsförslag om bilens digitala innehåll innan årets slut

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Europaparlamentets utskott för transport och turism, TRAN, med Jens Nilsson och Peter Lundgren som ordinarie svenska ledamöter och Lars Adaktusson och Jakop Dalunde som suppleanter, har efter omröstning beslutat om ett eget initiativ avseende fordons digitala innehåll kopplat till den europeiska strategin för kooperativa och intelligenta transportsystem, C-ITS. Initiativet är en uppmaning till Europeiska Kommissionen att innan årets slut lägga fram ett lagstiftningsförslag kring tillgång till ”uppgifter (data) och resurser” inom fordonet.

Initiativet utgår från den europeiska strategin för kooperativa och intelligenta transportsystem (C-ITS), som utarbetats i en rapport av den ungerska parlamentarikern Istvan Ujhelyi, och som syftar till att öka den europeiska fordonsindustrins konkurrenskraft när det gäller kooperativa, uppkopplade och autonoma fordon.

I punkt 20 i EU-parlamentets rapport anges följande:

"Europaparlamentet rekommenderar att kommissionen snabbt skapar en adekvat rättslig ram för att uppnå gränsöverskridande driftskompatibilitet inom EU samt en ram som fastställer regler om ansvar för användningen av olika former av uppkopplade transporter. Parlamentet uppmanar kommissionen att offentliggöra ett lagstiftningsförslag om tillgång till data och resurser inom fordonet före årets slut; rekommenderar att förslaget ska göra det möjligt för hela fordonsvärdekedjan och användarna att dra nytta av digitalisering och garantera lika villkor och maximal säkerhet när det gäller tillgång och lagring av data i fordon för tredje part; vilket bör vara rättvis; i rätt tid och obegränsat i för att skydda konsumenternas rättigheter, främja innovation och säkerställa en rättvis, icke-diskriminerande konkurrens på denna marknad vad gäller principen om tekniskt neutralitet ".

Omröstningen i TRAN-utskottet om EU:s strategi för C-ITS, ger stöd för Sveriges Bildelsgrossisters Förenings, SBF, långvariga krav på lika tillgång till till ”uppgifter (data) och resurser” inom fordonet. Något som ska garantera konkurrens på lika villkor inom hela värdekedjan för bilar.

– Nu är det dags för den Europeiska Kommission att göra samma åtagande. Det är viktigt att den kompatibla, standardiserade, säkra och öppna åtkomstplattformen som anges i EU:s eCall-förordning från 2015 blir grunden för en stark och tydlig lagstiftning, säger Christer Liljenberg, ordförande SBF och vice ordförande för den europeiska samarbetsorganisationen för den fristående bileftermarknaden, FIGIEFA.

– Enligt min mening befinner sig EU i ett vägskäl. Antingen ställer de sig på det fordonsindustriella komplexets sida och sätter dagens fria konkurrens och konsumenternas valfrihet ur spel, eller så befäster de tankarna om konkurrens på lika villkor, fri konkurrens och fri företagsamhet samt konsumenternas valfrihet som finns i EU:s Romfördrag, säger Christer Liljenberg.

Han säger vidare att det förstnämnda skulle vara förödande för hela motorbranschen, såväl bilhandlare som verkstäder, samtidigt skulle konsumenternas valfrihet och tillgång till bilverkstadstjänster starkt begränsas. Framför allt skulle små bilverkstäder på lands- och glesbygd att drabbas med dramatiska konsekvenser för den redan starkt bilberoende lands- och glesbygdsbors fria mobilitet.

Christer Liljenberg säger att det är för första gången i bilindustrins historia som fordonstillverkare får förmåga att kontrollera hela vertikala försörjningskedjor via tekniken i sitt telematiksystem.

– Därför måste vi ställa frågan om EU:s lagstiftare kommer att tillåta en liten grupp av marknadsaktörer att omkalibrera mobilitetsmodellen till nackdel för den fria konkurrensen.

– Det kommer att avgöra om det fortfarande finns ett landskap av levande, konkurrenskraftiga SME-företag i framtiden - eller kommer Bryssel tolerera en alltmer konkurrensbegränsande design av telematiksystem, vilket leder till ett fordonsindustriellt komplex med kraft att dominera marknaden? Europeiska kommissionen måste svara på dessa frågor. Vi uppmanar dem att "sätta hjulen i rörelse" nu, så att en lösning finns på plats innan det är för sent, säger Christer Liljenberg och konstaterar att TRAN:s och därmed Europaparlamentet initiativ är ett viktigt delbeslut i en strävan efter krav på en öppen och konkurrensneutral telematikplattform i EU:s eCall-förordning från 2015.Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

PWR Racing presenterar elektrisk STCC-bil med 600 hästkrafter

– Den här bilen är revolutionerande att köra. Prestandan är vansinnig och dessutom låter den helt underbart, inte alls som man förväntar sig att en elbil ska låta. Medan vi självklart är i den absoluta lindan av utvecklingen så är potentialen enorm, det här är definitivt helrätt väg för framtidens racing vad gäller teknik, miljöpåverkan och underhållning, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky.

Disciplinnämndens beslut att fria PWR Racing överklagas

Rånades i hemmet på sin Porsche Panamera

Larmtjänst rapporterar att en svart Porsche Panamera 4 S stulits efter ett spektakulärt rån i Spånga utanför Stockholm.

Brett arbetsområde säkrar kundbasen för motorrenoverare

Kraftuttag, racingmotorer och igensotade dieseltoppar får hjulen att snurra för fullt för Jönköpings Motorrenovering.

Här är Sveriges femte motorbranschkollege

KBV har ISO-certifierat hela sin verksamhet

Kontrollerad Bilverkstad, KBV, fortsätter att stärka sin ställning som konsultföretag inom kvalitetsledning och verksamhetsutveckling med inriktning på bil- och skadeverkstäder.

Nyhetsbrev

Peugeot e-LEGEND CONCEPT

Arkiv

BIL Swedens statistiska årsbok Bilismen i Sverige 2018

Så fungerar Hella Gutmanns digitala glasögon

Filma, ta bilder eller titta på film – allt medan du är uppkopplad i samtal med den tekniska supporten. Hella-Gutmanns nya digitala glasögon är mer än bara ett par ovanligt avancerade brillor.

Dags för Yrkes-EM i Budapest

Den 24 september lyfter planet mot Budapest och Yrkes-EM 2018. Från fordonsbranschen tävlar de unga proffsen Alexander Olofsson, Mathias Röstberg och Ante Olofsson i grenarna personbilsteknik, maskinteknik och lastbilsteknik.

Johan Kristoffersson har bara guld i sikte

Han lämnade senaste deltävlingen i STCC som mästerskapsledare med fjortons poängs marginal. Till avslutningen på Mantorp åker han som tvåa, med sju poäng att hämta in. Veckans turbulens i racing-Sverige påverkar ändå inte Volkswagen Dealer Team BAUHAUS-förarens inställning.

Kvinnor bättre på att välja bränslesnåla bilar

Elbilsmässa visar boomen för laddbara bilar

Nissan visar upp mobilt rymdobservatorium

Simon Larsson vann Super Trofeo på Nürburgring

Juridikspalten

Urbanetic –framtida transportmedel

Gasbilen på frammarsch i Sverige och Europa

Försäljningen av gasbilar ökade med 41 procent första halvåret 2018. Och nybilsregistreringen för juli och augusti pekar på att införandet av bonus malus-reglerna redan kan ha fått effekt på gasbilsförsäljningen. Även på EU-nivå går det framåt för gasbilarna.

JVM-guld i rally till Emil Bergkvist

Jaguar I-PACE redo för race

Jaguar Racing har just presenterat kalendern för det första Jaguar I-PACE eTROPHY-mästerskapet.

27 personer omkom i augustitrafiken på väg

PWR frias från diskvalificeringen – Mikaela får tillbaka segern i STCC

”Teknikutvecklingen blir en utmaning för branschen”

CHEF-intervjun: Hans motorintresse började på två hjul. Idag rattar dock Niklas Carle Sveriges största konsumentbiltidning – Vi Bilägare, vars tester gör avtryck i branschen.

Superstarkt program på Inspirationsdagen

-Programmet på Inspirationsdagen 100% Verkstad på Solvalla den 12 oktober är det hittills starkaste. Ett program som kommer att ge besökarna information om dagsaktuella frågor.

Yrkesförare fartsyndare på 30-vägar

Innovativt skum för tunna och lätta instrumentpaneler

3

Här märks ingen ångest för Bonus Malus

”De här bilarna tål allt”

Ford rensar i motorutbudet

Inspektioner ska hitta avgasmanipulerade fordon

Här är Ford-modellerna som kan försvinna

Teknikens Värld spred falsk nyhet

Bosch lanserar ny e-drivlina

BCA tillsätter ny skandinavisk vd

Opel drar ned produktionen

”Trasigt adblue-system kan bli ekonomisk ruin”

Se alla Företagens egna nyheter

Hur fungerar vår nya ABS-testare och hur får du som kund njuta av vår investering?

ColorGlo etablerar närmre samarbete med försäkringsbolagen

Nyhet! Ventilhattar

Europeiska kemikaliemyndigheten hjälper företag att förstå lagstiftningen

Två Experter Blir En

Ny Luftbälg till Jeep Grand Cherokee WK2

HBA lanserar en helt ny serie Maxtel extraljus!

Upptäck "fulgas" i din AC-station

Skärpta kvalitetskrav från biltillverkare - Triscan följer med

Kurvad LED extraljusramp

LBM Autoparts live på Automechanika!

EcoOnline - nu över 1000 kunder på svenska marknaden

Press Conference NGK Spark Plug, Tuesday 11.9, Time 18.00, Hall 3, stand B81

MAXTEL Evapor LED 509" extraljus 12/24 V

Triscan kvalitetskontroll på stället - även i Asien

Carsystem Goes UV

Carsystem Plastlim Godkänd av Svensk Bilplastteknik

Revolutionerande blixtljus!

Se vårt nya, breda sortiment av installationsmaterial för fordon!

Schaeffler Automotive Aftermarket ger produktförpackningarna ett nytt utseende

HpP Primer

Hitta rätt LUKOILOlja- Med ett klick!

Växellådans reparation är inte bara ett jobb för specialister

Tack alla besökare i vår monter på Elmia Lastbil!

Göran Lindö – ny CEO för EcoOnline AS

Sänd till en kollega

0.158