Krav på lagstiftningsförslag om bilens digitala innehåll innan årets slut

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Europaparlamentets utskott för transport och turism, TRAN, med Jens Nilsson och Peter Lundgren som ordinarie svenska ledamöter och Lars Adaktusson och Jakop Dalunde som suppleanter, har efter omröstning beslutat om ett eget initiativ avseende fordons digitala innehåll kopplat till den europeiska strategin för kooperativa och intelligenta transportsystem, C-ITS. Initiativet är en uppmaning till Europeiska Kommissionen att innan årets slut lägga fram ett lagstiftningsförslag kring tillgång till ”uppgifter (data) och resurser” inom fordonet.

Initiativet utgår från den europeiska strategin för kooperativa och intelligenta transportsystem (C-ITS), som utarbetats i en rapport av den ungerska parlamentarikern Istvan Ujhelyi, och som syftar till att öka den europeiska fordonsindustrins konkurrenskraft när det gäller kooperativa, uppkopplade och autonoma fordon.

I punkt 20 i EU-parlamentets rapport anges följande:

"Europaparlamentet rekommenderar att kommissionen snabbt skapar en adekvat rättslig ram för att uppnå gränsöverskridande driftskompatibilitet inom EU samt en ram som fastställer regler om ansvar för användningen av olika former av uppkopplade transporter. Parlamentet uppmanar kommissionen att offentliggöra ett lagstiftningsförslag om tillgång till data och resurser inom fordonet före årets slut; rekommenderar att förslaget ska göra det möjligt för hela fordonsvärdekedjan och användarna att dra nytta av digitalisering och garantera lika villkor och maximal säkerhet när det gäller tillgång och lagring av data i fordon för tredje part; vilket bör vara rättvis; i rätt tid och obegränsat i för att skydda konsumenternas rättigheter, främja innovation och säkerställa en rättvis, icke-diskriminerande konkurrens på denna marknad vad gäller principen om tekniskt neutralitet ".

Omröstningen i TRAN-utskottet om EU:s strategi för C-ITS, ger stöd för Sveriges Bildelsgrossisters Förenings, SBF, långvariga krav på lika tillgång till till ”uppgifter (data) och resurser” inom fordonet. Något som ska garantera konkurrens på lika villkor inom hela värdekedjan för bilar.

– Nu är det dags för den Europeiska Kommission att göra samma åtagande. Det är viktigt att den kompatibla, standardiserade, säkra och öppna åtkomstplattformen som anges i EU:s eCall-förordning från 2015 blir grunden för en stark och tydlig lagstiftning, säger Christer Liljenberg, ordförande SBF och vice ordförande för den europeiska samarbetsorganisationen för den fristående bileftermarknaden, FIGIEFA.

– Enligt min mening befinner sig EU i ett vägskäl. Antingen ställer de sig på det fordonsindustriella komplexets sida och sätter dagens fria konkurrens och konsumenternas valfrihet ur spel, eller så befäster de tankarna om konkurrens på lika villkor, fri konkurrens och fri företagsamhet samt konsumenternas valfrihet som finns i EU:s Romfördrag, säger Christer Liljenberg.

Han säger vidare att det förstnämnda skulle vara förödande för hela motorbranschen, såväl bilhandlare som verkstäder, samtidigt skulle konsumenternas valfrihet och tillgång till bilverkstadstjänster starkt begränsas. Framför allt skulle små bilverkstäder på lands- och glesbygd att drabbas med dramatiska konsekvenser för den redan starkt bilberoende lands- och glesbygdsbors fria mobilitet.

Christer Liljenberg säger att det är för första gången i bilindustrins historia som fordonstillverkare får förmåga att kontrollera hela vertikala försörjningskedjor via tekniken i sitt telematiksystem.

– Därför måste vi ställa frågan om EU:s lagstiftare kommer att tillåta en liten grupp av marknadsaktörer att omkalibrera mobilitetsmodellen till nackdel för den fria konkurrensen.

– Det kommer att avgöra om det fortfarande finns ett landskap av levande, konkurrenskraftiga SME-företag i framtiden - eller kommer Bryssel tolerera en alltmer konkurrensbegränsande design av telematiksystem, vilket leder till ett fordonsindustriellt komplex med kraft att dominera marknaden? Europeiska kommissionen måste svara på dessa frågor. Vi uppmanar dem att "sätta hjulen i rörelse" nu, så att en lösning finns på plats innan det är för sent, säger Christer Liljenberg och konstaterar att TRAN:s och därmed Europaparlamentet initiativ är ett viktigt delbeslut i en strävan efter krav på en öppen och konkurrensneutral telematikplattform i EU:s eCall-förordning från 2015.Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ökat utbud av dieselbilar på begagnatmarknaden

Regeringen ger besked om miljözoner

Porsche firar 70 år med specialutställning i Berlin

The way to swing it enligt Defa

Supermiljöbilarna fortsätter att öka kraftigt i främst storstäderna

Scania förbinder sig att halvera sina koldioxidutsläpp till år 2025

Nyhetsbrev

VEIDEC:s gröna utmanare redo för säsongspremiär i Italien

Arkiv

Stor rockad i Autoliv Jan Carlson går till Veoneer Inc.

MRF och SFVF kräver att motorrenoverare kvalitetssäkrar sitt arbete

Nya motortyper, främst diesel, ställer helt nya krav på motorrenoverare. Därför måste renoverare och renoveringsbranschen kvalitetssäkra sitt arbete i en allt högre grad än tidigare, menar verkstadsorganisationerna MRF och SFVF.

Yrkesförar-event ska locka vuxna och ungdomar till transportbranschen

Nu kommer Eurogarant för skadeverkstäder

Malte Månson Verkstäder AB ansluter sig till Verkstadsföretagarna

Miljödeklaration för drivmedel på macken

Ett rekordår för Scania

PROVKÖRNING: Koreansk ingenjörskonst

Självkörande teknik snöplogar flygplatser

Atteviks får ny vd

Motorsportsatsning av Volvo Cars ägare Geely

ABS Wheels börjar med Flow Forming

Tema Bilar diskuterade inlösta bilar

Dags för en ny Mustang

Bilismen, en viktig valfråga

Rosenqvist fortsatt Formel E-tvåa i halvtid

Kvinna dog efter olycka med självkörande bil

Nya Leaf dämpar räckviddsångesten

Danskarna som vill ha bort dieselbilar från hela Norden

SFVF fortsätter slåss för Rot-avdrag på bilreparationer

Han välkomnar bilverkstäder som medlemmar

PROVKÖRNING: Självsäker pickup-utmanare

​Carsmart Fleet finns nu med integrerad körjournal

Piratdäck okänt fenomen i däckbranschen

Rapport om piratdäck bygger på försäljningsprognoser

PROVKÖRNING: Ässet i Volvos rockärm

Geely ville köpa Fiat-Chrysler

Premiär för nya Volvo V60

PSA: Opel gör 2 procents vinst 2020

Se alla Företagens egna nyheter

V1200 - nu med uppdaterade funktioner

Lastbilar

Formac trycker era unika flaggor

Kardan till Nissan Navara

Drivknut till BMW

Kvalitetsbatterier från Banner

Drivknut till Mercedes 4Matic

Nya luftbälgar till Mercedes E-Klass W212 & CLS-Klass W218.

Campingsäsong på väg

Total utförsäljning av fönsterhissar

Möjliggör den digitala eftermarknaden: Data, processer och rådgivning från en enda källa

Ny Toyota-axel

Backspeglar

Drivknuten.se erbjuder gratisprogram

Clinchlossarbord i sortimentet

Ny tjänst för god arbetsmiljö på däckverkstäder

Nyproducerad Classic olja

Nytt Partikelfilter Kia Cee'd 1.6 CRDi

Däcketiketter från Formac

Ny drivaxel till Ford Focus

Smal Toyotaknut

Nya Subaru-axlar

NTN-SNR och dess sortiment av transmissionspackningar

Säker AC-service på hybridbilar

Kamremssats med original vattenpump

Sänd till en kollega

0.213