23948sdkhjf

Verkstäderna vill få igång Godkänd Bilverkstad nu

Nyligen hade Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) möte med kedjecheferna från Bosch Car Service, BDS, Mekonomen, MECA, Autoexperten, MecoPartner och AD tillsammans med Verkstadsföretagarna/SINF hos Bosch Car Service i Kista. Det är mycket prat men för lite fart, var en samlad kommentar till Godkänd Bilverkstad från de kedjeansvariga cheferna. Vi är väl förberedda, vi är med till 100% och vill starta upp arbetet nu säger de med en röst, berättar Bo Ericsson på SFVF.

Kedjecheferna vill börja implementera Godkänd Bilverkstad med omedelbar verkan och efterfrågar också ett körschema. Vilka företag är godkända för tredje partskontroll, vilka företag är godkända för att göra revisioner, måste en revision ske fysiskt eller kan den göras på distans. -

Ja, frågorna var många säger Bo Ericsson och Ulf Stefansson på SFVF. Nu ska MRF och SFVF möte med Konsumentverket igen berättar Ulf Stefansson och därefter kommer nästa steg att tas.

-Nu planerar SFVF en rundresa på sju orter i Sverige för att informera och svara på frågor om Godkänd Bilverkstad. I södra Sverige rekommenderar jag alla att anmäla sig till Inspirationsdagen den 13 april, det kan du göra enkelt här http://www.100procentverkstad.se/ säger Bo Ericsson

-Samtidigt är det för många verkstäder idag som inte har tillräcklig kunskap om en arbetsgivares ansvar för olika händelser, säger Bo Ericsson. En av orsakerna till detta är den alltmer frekventa lagstiftningen inom arbetsmiljöområdet utformade i olika AFS :er. Den mest påtagliga är den om det systematiska arbetsmiljöarbetet (AFS 2001:01) där riktlinjerna för arbetsmiljön utformats. Här rekommenderar vi att Verkstaden kontakta sin kedja, återförsäljarförening eller oss för att få höra vilka mått och steg som bör vidtas för att uppfylla lagkraven. I Godkänd Bilverkstad är ca 70% tvingande lagstiftning, så det är skall krav som gäller. Ansvaret för att regelverket införs och följs faller helt på arbetsgivaren – i det fall åtgärderna ej genomförts kan arbetsgivaren och företaget drabbas av kraftiga sanktionsavgifter. Även detta diskuterades eftersom allt fler söker sig till Verkstadsföretagarna för att få hjälp med miljö och arbetsrättsjuridisk frågor.

För att uppfylla sitt arbetsmiljöansvar måste arbetsgivaren följa de grundläggande reglerna om hur arbetsmiljöarbetet ska bedrivas enligt föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete, AFS 2001:01. Om så inte sker kan påföljden bli tuff och det drabbar dig som chef eller ägare eftersom det är personligt ansvar.

-Godkänd Bilverkstad är bra för verkstan, bilägaren och verkstadsägare, avslutar Bo Ericsson.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079