23948sdkhjf

Verkstadsföretagarna inför Kontrollerad Skolverkstad

Sveriges fordonselever utbildas idag i en mångfald av verkstäder. Vissa skolor har modern utrustning och verktyg, andra har bara en garageplats med allt för gammal utrustning och verktyg för att göra service på en gammal bil eller maskin. Tyvärr har Skolinspektionen inte haft att kontrollera den delen av utbildningen. Den här skillnaden gör att en del elever som saknar moderna verkstadslokaler, utrustning och verktyg oftast utsätts för stora miljö- och skaderisker i sina skollokaler.

När man sedan kommer ut på sin praktik, APL, har man inga kunskaper om hur moderna verktyg och maskiner fungerar. Handledaren skyller ofta på eleven som inte tidigare getts möjlighet att lära sig om maskiner, verktyg, miljö och säkerhet.

-Det här påverkar kvaliteten på APL ute i våra företag och det här ska vi om möjligt snarast ändra på, säger Bo Ericsson ordförande i Verkstadsföretagarna och vd för SFVF. Då vi av Skolverket fått ett välkommet bidrag till att utveckla APL ser vi det här vara ett påtagligt sätt att förbereda eleverna både för sin APL och sitt kommande yrke.

-Alla skolor som kommer att delta i vårt projekt om Utveckling av APL kommer gratis att erbjudas Kontrollerad Skolverkstad som är ett skolanpassat system efter branschens kravspecifikation Godkänd Bilverkstad. Kontrollerad Skolverkstad innehåller Internrevision och får ses som lägsta möjliga krav på en utbildningsverkstad i skolans värd, säger Benny Wallin som är projektledare vid Verkstadsföretagarna.

-Givetvis finns det andra bra kontrollsystem från andra organisationer som skolor kan anslutna sig till men Verkstadsföretagarna anser att det här är ett snabbt och smidigt sätt att få kontroll över sin utbildningsverkstad. Skolor som inte kommer att erbjudas gratis kontroll kan vända sig till Verkstadsföretagarna, avslutar Benny Wallin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094