23948sdkhjf

Kinesiska GSR Capital investerar 4 miljarder i Nevs

I närvaro av den svenska statsministern Stefan Löfven, tecknades ett viktigt avtal mellan NEVS och den kinesiska investeraren GSR Capital, som innebär att GSR investerar 500 MUSD (ca 4 miljarder kronor) i NEVS.

Samtidigt avslöjade GSR att man har planer på att etablera en sammansättningsfabrik för batterier för elbilar på NEVS´ fabriksområde i Trollhättan.

NEVS och GSR har sedan en lång tid diskuterat ett närmare samarbete. På onsdagen blev dessa planer bekräftade vid ett formellt undertecknande av ett kontrakt vid en ceremoni på NEVS i Trollhättan.

GSR Capital har nyligen satsat en del pengar i NEVS. Nu bekräftar GSR sitt intresse i NEVS genom att teckna avtal om betydande investeringar i företaget. Enligt det kontrakt som tecknades på onsdagen kommer GSR att satsa 500 miljoner US dollar i NEVS.

Investeringarna görs i form av ett konvertibelt lån som kommer att omvandlas till aktier i NEVS AB.

-Detta betyder enormt mycket för vårt företag. Vi har letat efter en långsiktig partner och GSR Capital blir perfekt för oss, på många sätt, säger Stefan Tilk, vd och koncernchef på NEVS.

 -GSR ger oss inte bara oss ett finansiellt tillskott, företaget är också mycket engagerat i elbilar och affärer runt elbilar och olika satsningar mot ett grönare samhälle, tillägger han.

Ett exempel på detta är nyheten som meddelades vid samma presskonferens: GSR Capital har planer på att, via Nissan Batteries, etablera en fabrik för sammansättning av batterier för elbilar i Trollhättan.

Elbilsbatterierna som sätts samman i Trollhättan kommer att användas i NEVS elbilar, men även för andra aktörer i Sverige.

-NEVS uppfyller alla förutsättningar för en sådan tillverkning; god tillgång på elkraft, perfekt läge nära älven, vägar och järnvägar. Vi ligger mitt i Sveriges industriella hjärta, med NEVS, Volvo och många andra företag inom automotive. På NEVS eget industriområdet finns det dessutom mark för en sådan fabrik, säger Stefan Tilk.

I oktober 2017 tecknade NEVS ett uppmärksammat samarbetsavtal med DiDi Chuxing, världsledande inom mobilitetstjänster.  

Redan i december 2012 bestämde sig för att GSR investera i DiDi Chuxing och blev då DiDi’s första institutionella investerare.

-Våra relationer med DiDi Chuxing har varit viktiga i diskussionerna med GSR och i samband med att vi genomförde det här avtalet, säger Kai Johan Jiang, NEVS huvudägare.

GSR Capital fokuserar bland annat på elbilar, ren energi, moderna jordbruksprodukter, bioteknik och trådlösa kommunikationslösningar.

 -Med GSR investeringar kommer NEVS att kunna ta ytterligare steg mot det gröna målet, mot framtidens hållbara mobilitetslösningar, slutar Kai Johan Jiang.  

Fakta om GSR Capital

GSR grundades 2004 (av Sonny Wu och Richard Lim). Idag är "GSR Ventures", "GSR United Capital" och "GSR Capital" tre oberoende, men kompletterande team.

GSR har under det senaste årtiondet investerat i företag som: Lattice Power, Didi Chuxing, Xindayang EV, Silevo Solar och många fler innovativa företag.

Inom elfordon-segmentet har GSR Capital investerat i följande företag: Fisker, Boston Power, ICONIQ, IAT, Protean och NEVS.

GSR Capital är mycket engagerade i produktion av batterier för elfordon:

Den 25 februari tecknade Turkiets Zorlu Holding ett avtal med GSR Capital om investeringar i batteriproduktion på totalt 4,5 miljarder US dollar fram till 2023.

I augusti 2017 sålde Nissan sina elbatteri- och produktionsanläggningar till GSR Capital. Försäljningsavtalet omfattade Nissans batteridotterbolag Automotive Energy Supply Corporation (AESC) samt batteriproduktion i Smyrna, Tennessee, som ägs av Nissan North America Inc. (NNA) och i Sunderland, England, som ägs av Nissan Motor Manufacturing (UK) Ltd. (NMUK). Tillgångar som såldes till GSR inkluderade också en del av Nissans japanska utvecklings- och produktionsteknik för batterier i Oppama, Atsugi och Zama.

GSR Capital har kontor i Peking, Hongkong och Silicon Valley.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063