23948sdkhjf

Miljözoner 2022 – ett fall framåt

Regeringens beslut om att skjuta på införandet av miljözoner fullt ut för lätta fordon till 2022 är ett steg i rätt riktning, säger Tommy Letzén, vd på MRF i en kommentar till dagens presentation från regeringen.

- Vi krävde i vårt remissvar att man skulle vänta till 2025, då hade bilisterna fått en bättre chans att ställa om, men 2022 är i alla fall bättre än det ursprungliga förslaget som var redan 2020.

Det är viktigt att understryka att dieselbilar av Euro 6 inte ”drabbas” – utan kommer att vara tillåtna i miljözon 2. Miljözon 3 kommer endast att tillåta rena elbilar, bränslecellsbilar eller gasbilar Euro 6.

- Dieselmotorn är ett energieffektivt koncept och ska vi klara våra utsläppsmål så krävs det att vi tillåter alla olika tekniker. En dieselmotor som körs på HVO släpper ju inte ut något fossilt koldioxid, därför är det viktigt att vi inte genom ogenomtänkta politiska beslut tar död på en teknik, fortsätter Tommy Letzén.

- Jag förstår att det varit en politisk ”dragkamp” inom regeringen mellan miljöpartiet och socialdemokraterna och med detta i åtanke så var det här beslutet i alla fall ett fall framåt jämfört med det ursprungliga förslaget, avslutar Tommy Letzén.

Miljözoner för lätta fordon kommer att kunna införas redan 2020, men då kommer man att tillåta även Euro 5

(Euro 5, blev obligatoriskt för alla nya bilar 1/1 2011 alltså fick Euro 4 registreras under hela 2010)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078