23948sdkhjf

Unga fordonselever tävlar i Yrkes SM 2018

Den 25-27 april tävlar motorbranschens framtidshopp på Yrkes-SM i Uppsala. Nu inkluderas även maskinmekaniker i tävlingen.

Det börjar att dra ihop sig inför Yrkes-SM som i år arrangeras i Uppsala den 25-27 april. Motorbranschens yrkesnämnder ser tävlingarna som ett viktigt inslag i arbetet med att stärka och sprida information om branschens yrken och kommer därför att finnas på plats under tävlingsdagarna. Nytt för i år är att fyra ungdomar i grenen maskinteknik kommer att tävla i Yrkes-SM.

Yrkes-SM arrangeras vartannat år för att väcka intresse för och höja kvaliteten på gymnasieskolans yrkesutbildningar. Motorbranschen kommer att finnas representerade med fem yrken: personbilsteknik, bilskadeteknik, lastbilsteknik, maskinteknik och fordonslackering. Totalt kommer cirka 200 ungdomar att tävla i ett 40-tal olika yrken. Vinnarna har sedan chans att gå vidare till EM eller VM.  

-Våra ungdomar är viktiga ambassadörer för hela motorbranschen. Genom att visa sitt engagemang och genom att berätta hur det är att arbeta inom motorbranschen inspirerar de fler ungdomar att söka sig till branschens utbildningar. Det behövs. Rekryteringsbehovet till alla våra yrken är mycket stort, säger Johanna Linder, branschutvecklare på Transportföretagen och tävlingsledare för Bilproffs.se.

Eftersom kompetensbristen inom transportnäringen är mycket stor, är det viktigt att på flera olika sätt visa upp branschens yrken, dels för att locka fler elever och dels för att väcka intresse och förståelse för branschens utbildningar hos de politiska beslutsfattarna.

-Intresset för yrkesutbildningarna har från politiskt håll ökat de senaste åren. Det är mycket positivt. Regeringen har till exempel satsat på reformer för att stärka gymnasieskolans yrkesutbildningar, ett tecken på att vår röst har blivit hörd. För transportnäringen är det av avgörande betydelse att kunna erbjuda relevant och attraktiv gymnasieutbildning inom fordons- och transportprogrammet för att få fler ungdomar att vilja söka sig till våra yrken och för att företagens behov ska matchas rätt, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Här är motorbranschens tävlande ungdomar: Mikael Persson, personbilsteknik, Östra Ljungby Erik Nilsson, personbilsteknik, Järved Alexander Olofsson, personbilsteknik, Örnsköldsvik Tim Dannberg, personbilsteknik, Åmål Joel Hedström, bilskadeteknik, Karlstad Adam Olsen, bilskadeteknik, Lerum Oskar Thulin, bilskadeteknik, Genarp Rasmus Willig, bilskadeteknik, Karlstad Anton Bäckman, lastbilsteknik, Umeå Marcus Friberg, lastbilsteknik, Trosa Oscar Mårtensson, lastbilsteknik, Domsjö Ante Olofsson, lastbilsteknik, Offerdal Anton Nilsson, maskinteknik, Själevad Oscar Franzén, maskinteknik, Linköping Mathias Röstberg, maskinteknik, Östersund Albin Ekström, maskinteknik, Hedesunda

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047