23948sdkhjf

Bosch eCall – systemet som räddar liv

Vid allvarliga trafikolyckor är varje sekund dyrbar. Med eCall, ett nödsamtalssystem i bilen, kontaktas en larmcentral automatiskt så fort olyckan skett. Det innebär att hjälp kan vara på plats mycket snabbare. Systemet börjar bli standard i nya bilar, men Bosch erbjuder även en lösning för äldre fordon.

När den allvarliga trafikolyckan varit framme är tiden en kritisk faktor. Tack vare uppkopplad sensorteknologi kan nödsamtalssystemet eCall registrera allvarliga kollisioner och på bara några sekunder automatiskt kontakta närmaste larmcentral. Med hjälp av systemet kan räddningspersonal vara på plats dubbelt så snabbt.

Enligt EU kan eCall rädda 2 500 liv samt reducera antalet allvarligt skadade med 15% varje år och den 31 mars blir systemet standard i nya bilar inom EU. Men, även äldre fordon bör kunna dra nytta av systemet.

– För Bosch är ingen bil för gammal för att rädda liv, det är också anledningen till att vi har utvecklat en modifieringsmodul i form av en telematikbaserad eCall-plugg, säger Bosch styrelsemedlem Dr. Dirk Hoheisel.

Bosch eCall-plugg kopplas enkelt in i bilens 12-voltsuttag och har, via en app i din smartphone, direktkontakt med närmaste larmcentral. Tjänsten finns i dagsläget på 16 språk, bland annat på svenska, i över 50 länder.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078