23948sdkhjf

Vet du vilket mönsterdjup bildäcken ska ha?

Dags att byta vinterdäck mot sommardäck. Mönsterdjupet på bilens sommardäck ska vara minst 1,6 millimeter enligt lag, vilket hela 56 procent av Sveriges bilförare inte känner till, visar Mekonomens nyligen genomförda däckundersökning.

Lagen säger att mönsterdjupet på sommardäcken ska vara minst 1,6 millimeter, men gärna upp till 3 millimeter för att ge bra väggrepp på alla vägunderlag, såväl grus som vattenansamlingar.

-Sveriges bilägare är bra på att byta däck efter säsong men mindre än hälften av bilförarna vet vad lagen säger om sommardäckens mönsterdjup. Det är en oroväckande hög siffra som vi hoppas kunna minska under våren med vår däckkampanj, säger Madeleine Westerling, kedjechef Mekonomen Bilverkstad.

I Mekonomens däckundersökning uppgav 19 procent att de inte vet vad lagen säger om mönsterdjup på sommardäcken. Drygt 9 procent angav ett för litet mönsterdjup och 28 procent sa ett för stort.

-Däckets kontaktyta med vägen är inte större än en handflata och vi vill säkerställa att bilförare har rätt förutsättningar på sommarvägarna. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera mönsterdjupet men även att lufttrycket i däcken är bra, säger Madeleine Westerling.

Två tredjedelar av bilisterna föredrar att ta hjälp vid däckbyte, antingen av en bekant eller från en verkstad.

-Vi uppskattar att det är ca 10 miljoner däck som kommer bytas i verkstad. Vi har då räknat bort bilägarna som själva byter däck, tar hjälp av en bekant eller av andra anledningar inte behöver skifta däck, till exempel de med avställda bilar under vinterhalvåret, säger Madeleine Westerling, kedjechef Mekonomen Bilverkstad.

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094