23948sdkhjf

Myndigheter undersöker penningtvätt i fordonsbranschen

Det har kommit till MRFs kännedom om att Länsstyrelsen, Västra Götaland i dagarna har skickat ut ett föreläggande om att medlemsföretag uppmanas att inom tre veckor inkomma med följande information:

  • Riskbedömning avseende hur din verksamhet kan utnyttjas för penningtvätt
  • Riskbedömning av tre valfria kunder
  • Rutiner och riktlinjer avseende:
    • Åtgärder för kundkännedom
    • Övervakning och rapportering till Finanspolisen
    • Bevarande av handlingar
    • Intern kontroll, inklusive uppgift om vem i verksamheten som ansvarar för regelefterlevnaden.

MRFs kommentar:

Tillsynen är i sig inget konstigt och Länsstyrelsen i Västra Götaland är en av de tre Länsstyrelser som sköter delar av tillsynen gällande penningtvättslagstiftningen.

Däremot är det så att det endast är de medlemsföretag som enligt 1 kap 2 § p 16  Lag om åtgärder mot penningtvätt – genom yrkesmässig handel med varor, om det kan antas att det i verksamheten eller en del av verksamheten genomförs eller kommer att genomföras transaktioner, enstaka eller sådana som kan antas ha samband, som innebär att utbetalt eller mottaget belopp i kontanter uppgår till motsvarande 5 000 Euro eller mer – som omfattas av lagen.

-Den skyldighet som ovan anges gäller således endast företag som utbetalar eller mottager belopp i kontanter till motsvarande 5 000 Euro eller mer. Såvitt MRF känner till är det få företag som gör detta. De företag som hanterar ovan nämnda belopp är givetvis skyldiga att svara på föreläggandets frågeställningar i sak, men de företag som inte hanterar nämnda summor och då inte omfattas av lagens tillämpningsområde bör svara att de inte hanterar kontanter eller i vart fall inte överstigande 5 000 Euro (och inte omfattas av lagens tillämplighetsområde), säger David Norrbohm, jurist på MRF.

MRF har vid flera tillfällen, så sent som i höstas, informerat om Penningtvättslagstiftningens konsekvenser och rekommenderar med anledning av bland annat gällande lagstiftning endast kontanthantering av mindre belopp.

 

 Bild på David Norrbohm, MRF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078