23948sdkhjf

Går det att köra en elbil genom Europa?

Elbilar blir ett allt populärare alternativ till konventionella fordon. Men en oro som många upplever är om det går att resa längre sträckor. Vi testade att köra elbil genom Europa – och fann en hel del hinder på vägen.  

Runt om i Europa diskuteras olika åtgärder för att uppnå ett mer hållbart resande. Samtidigt krävs stora infrastruktursatsningar för att skapa de rätta förutsättningarna för ett helt nytt resebeteende.

Den senaste Urban Insight-rapporten från Sweco E-magine a Journey through Europe – Energy Infrastructure for Sustainable Mobility undersöker huruvida det är möjligt för en familj att resa på semester genom Europa med elbil och vilka förberedelser som krävs.

En av slutsatserna är att infrastrukturen för elbilar varierar stort mellan länderna och att det krävs en hel del planering innan man ger sig ut på en långresa i Europa. Det behövs en rad olika kort och mobilapplikationer för att ladda bilen, eftersom varje land har sina egna lösningar. En annan begränsning är tillgängligheten till laddstationer och att det finns många olika typer av laddare med varierande laddtider.

-Det saknas harmonisering mellan länderna, både vad gäller infrastruktur och betalsätt, vilket är en stor brist. För att elbilar ska kunna slå igenom brett behöver politiker och branschen samarbeta för att få de rätta förutsättningarna på plats, säger Tim van den Maagdenberg, expert och gruppchef för energiteknik i Köln, Sweco Tyskland.

Urban Insight bygger på en serie insiktrapporter som författats av en rad experter inom Sweco. Det är ett långsiktigt initiativ med ett nytt tema varje år. 2018 är temat ”Urban Move”, med fokus på rörlighet och hållbar transportutveckling i Europa. Experter från hela Sweco delar med sig av kunskap och insikter kring stadsutveckling utifrån ett medborgarperspektiv.

Läs rapporten: http://www.swecourbaninsight.com/urban-move/e-magine-a-journey/

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109