23948sdkhjf

Verkstäderna som flyger under radarn

Vi har tagit en promenad längs Norra Grängesbergsgatan i Malmö, där det bokstavligen är lägsta pris som gäller bland de många bilverkstäderna och rekondfirmorna.

Den är en välkänd gata hos Malmö-polisen, där flertalet skottlossningar, slagsmål och överfall ägt rum på senare år. Ett stort slagsmål mellan två grupperingar som började i en kafélokal i juli 2016 slutade med en allvarlig knivskärning och åtal för mordförsök.

Klicka på bilden till höger för att se fler bilder från Norra Grängesbergsgatan

Sommaren 2011 stängdes gatan till och med av för biltrafik nattetid på polisens begäran. Polisen motoiverade beslutet med att man behövde minska trafiken till svartklubbarna längs gatan och därmed minska risken för attentat, sprängningar och skjutningar.

Norra Grängesbergsgatan utgör genomfartsgata i Sofielund, ett litet industriområde i Malmös östra delar som etablerades på 1930-talet. Ett stenkast västerut ligger populära området Möllevången och strax öster om gatan ligger Rosengård.

Norra Grängesbergsgatan anno 2018 ger ett lugnare intryck. När vi vid två olika tillfällen passerar gatan vid eftermiddagstid nyligen är trafiken ganska intensiv, med en hel del bilar som parkerar invid eller körr in i eller ut ur de många små bilverkstäderna eller bilrekondfirmorna som ligger längs gatan.

Att många av bilfirmorna längs gatan tycks vilja jobba ostört blir vi varse när vi diskret går och fotograferar med en systemkamera under vår korta promenad. En person som står vid porten till en verkstad ropar efter oss och börjar halvspringa åt vårt håll och flera andra visar med blicken och gester att de inte gillar att få sina lokaler fotograferade.

Under vår promenad längs Norra Grängesbergsgatan räknar vi till totalt nio företagsnamn som har skyltar längs gatan och som antingen bedriver bilverkstad eller biltvätt och rekond. De flesta av de nio företagsnamnen finns inte hos Allabolag.se eller något av de andra öppna nätbaserade bolagsregistren på nätet. Nästan alla av de telefonnummer – de flesta mobil men även några fasta – som står på skyltarna är anonyma, men i några fall finns ett namn. På en skylt står det AB, trots att bolaget är en enskild firma. De flesta av de företagsnamn vi hittar i något av bolagsregistren (oftast via telefonnumret på skylten) står antingen som ”avregistrerat” eller ”inaktivt” i registret.

Enligt miljöförvaltningen på Malmö kommun, som är ansvarig för miljöinspektioner av företagen, så är det ett både tidsödande arbete att inspektera många av verksamheterna längs Norra Grängesbergsgatan.

Senare i vår återkommer vi med ett reportage, där vi följer med miljöinspektörer från Malmö kommun på en inspektion av en av bilverksamheterna på Norra Grängesbergsgatan.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094