23948sdkhjf

Europa får allt fler verkstadskoncept.

Det tyska marknadsanalysföretaget Wolks senaste genomlysning av den europeiska eftermarknaden; bilverkstad, lack- och bilskador, däck, bilglas och snabbservice visar att det blir allt fler verkstadskoncept. Men det råder även stora nationella skillnader.

Enligt Wolks fanns det 396 olika verkstadskoncept i Europa 2017, vilket ska jämföras med 384 stycken 2015. Dessa koncept underhåller fler än 100 000 motorbranschföretag. Cirka 30 procent av företagen i motorbranschen tillhör något verkstadskoncept.

– Siffran för Sverige är förmodligen högre, helt fristående verkstäder som inte ingår i något av de olika bilverkstadskoncept som bildelsgrossisterna tillhandahåller är försvinnande få. Den svenska marknaden är tämligen binär till dess struktur, antingen är man auktoriserad eller tillhör något av de koncept som finns. I den sistnämnda gruppen finns även flermärkesverkstäder som i grunden är allbil men har ett antal märkesauktorisationer, säger MRFs Joachim Due-Boje och tillägger att kedjor även dominerar inom däck, växer inom lack- och bilskador samt bilglas.

Wolks beräknar att 82 procent av verkstäderna i Europa är fristående verkstäder. 52 procent av dem är gummiverkstäder, bilglasmästare, lack- och bilskadeföretag eller är verksamma inom snabbservice. Medan resterande 48 procent är bilverkstäder som utför mekaniska reparationer.

En intressant iakttagelse från den tyska eftermarknaden av Wolks är att 29 procent av omsättningen bland fristående mekaniska verkstäder utgörs av slitagedelar, medan för märkesauktoriserade är procenttalet lägre.

En annan intressant marknadsinformation är att i Centraleuropa, inklusive BeNeLux och Storbritannien, är kundunderlaget 1 000 bilar per verkstad, medan i Baltikum är kundunderlaget 600 bilar per verkstad.

– i Sverige beräknar vi kundunderlaget till cirka 2 800 kunder för en normalstor verkstad, vi har cirka 4 100 verkstäder och ett bilbestånd på cirka 4,8 miljoner bilar, säger Joachim.

Det mest utbredda verkstadskonceptet i Europa är tyska Bosch Car Service som finns i 33 länder, näst störst är franska EuroGarage-TopGarage som finns i 17 länder och tredje störst är belgiska AD Garage som finns i 15 länder. Därefter följer AutoCrew (Bosch), CheckStar och AutoFit.

Källa: MRF/Wolks

 

 

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062